Tre viktiga poäng säkrades

Tre viktiga poäng säkrades

VI kan börja med det värsta och sämsta: Marcus Weinstock sätter en huvudtackling från blindside och jag skulle bli förvånad om inte även han blir avstängd ett par matcher för det. Helt onödigt och jag tycker inte man kan förklara bort det med att han var frustrerad efter att ha fått en crosschecking precis innan. Det är ingen ursäkt att tackla någon i huvudet.

Örebro hade precis innan gjort 1-0. I powerplay. Glenn Gustafsson lyfter in en retur från nära håll med bara sekunder kvar av utvisningen. Det tackar vi för. Om det innebär att powerplay nu kommer att bli bättre vet jag inte, men utvisningarna är fortfarande ett problem.

Den första perioden var annars jämn. Linköping hade mycket tid i powerplay, men försvarade sig Örebro framgångsrikt. Furch hade stolpar och klubbskaft med sig idag. Han gjorde en riktigt bra match idag, och en bra målvakt har som alla vet turen med sig.

Det hann bara gå några sekunder av andra perioden innan Mathias Bromé kunde utöka till 2-0 efter att Kristian Näkyvä smart dumpat en snabb puck och efter den for en ännu snabbare Shane Harper som kunde ge Bromé öppen kasse. Det missar han inte.

Örebro trummar sedan på ordentligt och spelar en i alla fall 15 minuter riktigt bra hockey i andra perioden. Det var gamla tider som kom igen där trots ett decimerat manskap. Det blev 14-6 i skott till slut i andra perioden efter att Linköping fick iväg några skott i början och mot slutet av perioden. Det tråkiga är att det inte kom fler mål från det fina spelet.

I den tredje perioden gick Örebro ut med inställningen att spela av matchen och de gjorde det rätt bra, men Linköping blev tillräckligt desperata mot slutet att de kunde jobba in en reducering, men närmare än så kom de aldrig. Jag är inget stort fan av att slå av på takten i så hög grad som Örebro gjorde idag. Man överlåter för mycket av spelet till motståndarna. Sedan hade Örebro bud på 3-0, men Jonas Gustavsson slet hårt i kassen för att förhindra det.

Sedan urartade allt när domarn blåst av matchen. Joonas Rask och Sam Lofquist fick kassera in varsin 5 minuter för fighting och 20 minuter för game misconduct. Rask gick klart segrande ur striden om någon vill veta.

Backparet Stefan Warg och Gustav Backström kan vara det bästa backpar som Stefan Warg varit del av denna säsong. De verkar förstå varandra på ett sätt som Warg och Andersson eller Warg och Näkyvä inte gör. Nu har det bara gått en match och de var fortfarande det svagaste paret denna match, men det såg inte alls lika livsfarligt ut som det gjort andra matcher.

Rissanen har en positiv effekt på Andersson dessutom, men Näkyväs formkurva verkar passerat ner genom golvet just nu. När Rissanen behövs i andra par har han svårare att riktigt hitta sitt spel. Det saknas verkligen en back där, och inte bara för att Irvin är avstängd för jag är skeptisk till att han är rätt partner till Näkyvä.

Anton Widmark fick 2:23 istid. Det hade säkerligen blivit mer om inte Weinstock fått lämna isen.  Han började med att täcka skott och sedan gjorde han mål i andra bytet. Ett mål som blev tragiskt bortdömt. Jag hoppas Widmark får chansen igen eftersom Örebro nu troligen kommer sakna ännu en spelare om inte Salminen kommer tillbaka snart.

Örebro får fira nyår som Sveriges fjärde bästa hockeylag. Bara det är värt ett, eller ett par, glas bubbel för att fira. Det har varit en enastående insats sett över hela säsongen och även om det gått lite i moll på sistone är det lätt att blunda för det när man kollar på tabellen just nu.

Sedan väntar Malmö borta på lördag. Ett Malmö som vaknat till liv och där Oscar Alsenfelt dessutom har hittat formen. Med tanke på hur svårt Örebro haft för dem, speciellt i Malmö, kommer det att bli en tuff uppgift för Örebro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *