Viktor Ekbom – En närmare analys

Viktor Ekbom – En närmare analys

Kapten Viktor Ekbom kom till Örebro från EHC München i DEL när Pontus Gustafsson skulle presentera en av SHL:s bästa backuppsättningar. Säga vad man vill om det, men han gick också från att ha en undangömd roll i en sämre utländsk liga till landslagsback på mindre än två säsonger. Tillsammans med Johan Motin bildade han ett riktigt stabilt backpar.

Tyvärr stannade utvecklingen av lite efter det och förra säsongen fick han ganska spolierad på grund av skador. Han har varit kapten i två säsonger nu och mycket av det beror på hans väldigt uppoffrande spelstil där han är en av SHL:s främsta på att täcka skott. Jag vill inte ta ifrån honom något gällande det, men som jag skrev gällande Backström hade det kanske varit bättre om de inte kom till skott alls än att skottet täcks.

Ekboms styrka är utan tvekan det defensiva jobbet. Han är på inga vis oduglig på att transportera puck och han kan slå en enkel pass, men hans offensiva produktion är lite blek. Under Sundblad har alla backar fått direktivet att om de ser målet ska de skjuta. Det gör Ekbom utan tvekan. Han är en av backarna som skjuter mest, men träffprocenten är ganska låg.

Speltid

Ekbom har under nästan hela sin sejour i Örebro varit en av backarna som spelat mest. Möjligtvis att han fick lite mer skyddad tid under första säsongen och så nu under denna säsong där man försökt sprida speltiden mer bland de fem backar som skulle vara bärande (Arnesson, Andersson, Bartley, Todd och Ekbom). Jag upplever inte att detta varit ett problem för honom. Han verkar ha bra ork och försöker utnyttja sin storlek på ett bra sätt.

Den uppoffrande spelstilen kostar dock, men det var egentligen först under förra säsongen som han missade en större mängd matcher. Annars har han haft lite småskavanker som gjort han missat några matcher, men också blivit avstängd vid några tillfällen där han (oftast) varit dåligt tajmad i tacklingen. Huruvida avstängningarna varit korrekta eller inte låter jag bli att diskutera här.

Defensiven

Med tanke på sin storlek delar Ekbom ut förvånansvärt få tacklingar. Han bökar, stökar och trycker till lite med hjärtans lust, men räknat i rena tacklingar ligger han på endast 14 i år. Å andra sidan ligger Linus Arnesson bokförd på endast 2 tacklingar. När man har storleken med sig behöver man inte tackla på samma sätt. Det handlar ändå om att vinna puck och hur du gör det är beror på vad du är bäst på.

Han har med andra ord fysiken för att spela i SHL utan problem. Det han saknar däremot är tajming och snabbhet. Han är nämligen näst mest utvisade i laget med 43 minuter (23 effektiva). Det är bara Hellström som är sämre med 53/33 minuter. Det är absolut inte för att han är en ful spelare utan i min mening för att han kommer fel eller efter mellan varven och drar på sig utvisningar på grund av det.

Ekbom är en av fyra backar som spelar runt 2 minuter per match i boxplay och han har kortast tid mellan mål i baken. Han ligger på cirka 5 minuter medan Backström ligger cirka 7 minuter på platsen ovan. Mellan dem finns Todd på cirka 6 minuter, men han spelar bara cirka 1 minut per match i den spelformen. Det är lite förvånande att han inte presterar bättre i den här spelformen.

Blockerade skott är Ekboms paradgren som sagt. Han ligger på 86 blockerade skott där. Mer än dubbelt så många som nästkommande, Backström, på 41 skott. När det gäller att täcka skott har han tajmingen i alla fall. Utan tvekan.

Går vi vidare och tittar på insläppta mål i spelet fem mot fem är det igen ganska förvånande siffror för Ekbom. Han är näst sämst med 26 insläppta. Bara Bartley är värre med 30. Tittar på totalen av plus-minus är Ekbom sämst med -9.

På samma vis som Backström kanske överraskade lite i Boxplay-statistiken gör även Ekbom det, men åt andra hållet. Min förväntningar på Ekbom är att han ska vara mer eller mindre en jätte här och ta ett stort ansvar. Jag upplever inte att det blivit så. Skador och skavanker må så vara, men det går inte riktigt ihop med roll och vad som presterats.

Offensivt

Ekbom är ingen poängmaskin och det är på sätt och viss OK. Det har aldrig varit hans styrka, men han har bidragit med tre mål och tre assist i år och är fyra bland backarna med det. Före Todd, Hellström och Arnesson. Hans poängproduktion känns ganska konsekvent under de år han varit i Örebro. Den stora skillnaden är kanske att han denna säsong skjuter mer, vilket varit ett tränardirektiv.

Sett till skotten är han delad trea i skott på mål, tillsammans med Backström, men i totalen inklusive missade skott är han ensam trea. Hans precision på 40% låter kanske sådär, med Backström på ~50%, men faktum är att Jonathan Andersson och Linus Arnesson ligger inom +/-1 procent. Bartley och Todd är faktiskt sämst i laget på att träffa mål med 35% och 32%.  Mellan dem och Ekbom finns Hellström på 37%.

Kollar man på skott på mål delat på istiden ligger han bara snäppet under topptrion Bartley, Andersson och Backström.

Går vi sedan in på mål framåt i fem mot fem när han är på isen ligger han på 17 mål, vilket är femte bästa back. Han har är två mål bakom Hellström och ett mål före Arnesson, men både är inne på färre mål bakåt och har därför bättre total plus-minus.

Faktum är att Ekbom har sämst plus-minus i laget med -9. Näst sämst är Bartley med -6 och han är skyldig till fler mål bakåt, men han bidrar mycket mer framåt samtidigt. Bäst är Backström på +6 och om han ska räknas efter bara 7 matcher Lukas Pilö på +4.

Sammanfattning

Så för att sammanfatta hans position i laget:

Statistik Backar Hela laget
Tacklingar 4:a 8:a
Utvisningar* Näst sämst Näst sämst
Boxplay 7:a 16:a
Täcka skott 1:a 1:a
Insläppta mål (-)* Näst sämst Näst sämst
Poäng 4:a 14:e
Skott på mål 3:a 11:e
Mål framåt (+) 5:a 10:e
Plus-Minus Sämst Sämst

*Räknat färre är bättre

Där Backström överraskade med fina defensiva siffror lyckas Ekbom gå i motsatt riktning. Där man verkligen skulle vilja att han glänser gör han inte det och där han istället överraskar positivt är det långt ifrån att väga upp för de andra delen som faller kort.

Det är inte Ekboms bästa säsong, men det är hans femte i Örebro och efter hans två första har han inte gått framåt nämnvärt. Jag tror det finns en chans att Ekbom inte blir kvar till nästa säsong. Det kanske kan vara bra för honom att söka en nystart också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *