Gustav Backström – en närmare analys

Gustav Backström – en närmare analys

Gustav Backström gör sin första ordentliga SHL-säsong efter att han spelat 37 matcher med begränsat med speltid (13:25 min/match). Han vållar en del känslor då han haft en tendens att göra en del misstag på isen som varit väldigt synliga. T.ex. missa en pass upp i banan som går till icing istället.

Det hör till hans speltid att söka dessa passar, men med tanke på hur han spelade igår mot Färjestad tänkte jag att det kanske var dags att kolla närmare på hur han presterat. Igår spelade han över 27 minuter och var inne på ett baklängesmål, men också två mål framåt i fem mot fem. Detta i en match där Örebro släpper in sju mål och gör fyra. Han var inne på ett av Färjestads powerplay-mål också, men detta räknas inte med i plusminus. Dock intressant för denna diskussion.

Jag lämnar helt diskussionen att han skulle vara en spelare från trakten och att han spelat juniorhockey i Örebro. Det går inte att väga i siffror på något sätt annat än abstrakt och jag vill verkligen jämföra och utvärdera honom så neutralt som möjligt här.

Om ni inte orkar läsa hela texten finns en sammanfattning i slutet, men då går ni miste om en del avvikelser som kan vara bra att veta om de siffror som finns i tabellen.

Speltid

Först och främst. Örebro har spelat 39 matcher och Backström har varit ombytt till samtliga. Han snittar 16:49 min/match. En siffra som gått upp desto längre säsongen gått. Han började på ganska sparsamma 14-15 minuter i inledningen när han och Hellström fick stå tillbaka för de andra backarna. På slutet när det funnits skador och sjukdom i laget har Backström fått kliva fram och spelat betydligt mer. Speciellt tillsammans med Victor Bartley som nu börjat hitta SHL-formen.

Förra säsongen var han bänkad och utlånad bitvis och bortsett en ful tacklingen i ryggen under tiden i Vita Hästen har han hållit sig skadefri. Han har ingen överdrivet fysisk spelstil, men han lyckas ändå trycka till ibland. Han är med 22 registrerade tacklingar en av lagets mer tacklande backar. Hellström är överlägsen etta med 54 och Bartley tvåa på 27.

Defensiven

Med tanke på att han ändå tacklar så pass mycket måste man ju titta på hur många utvisningar han drar på sig och på 39 matcher har han dragit på sig tre utvisningar. Han har suttit i utvisningsbåset hela sex minuter. Att han är bäst bland backarna med det behöver kanske inte ens sägas. Todd och Aronsson ligger på 8 minuter, Arnesson på 10 minuter och Andersson på 14 minuter. Självklart spelar speltid in på detta, men jag vågar nog säga att Backström spelar ganska sjysst.

Tittar vi sedan på boxplay spelar han mest av alla per match i den spelformen, och han gör det bra. Jonathan Andersson är den back som har längst tid mellan mål i baken med 12:09, men han spelar bara dryga minuten per match också.  Bartley kommer nästan upp i 40 sekunder per match och ligger på nästan 10 minuter mellan insläppt, men med så lite istid slår det ganska mycket. Backström ligger på dryga sju minuter mellan mål bakåt, vilket är snäppet sämre än Hellström på strax över åtta minuter. Båda spelar strax över 2 minuter per match i boxplay. Det är inte en spelform som man kanske direkt associerar Backström med, men han är utan tvekan väldigt duglig där.

Ekbom brukar hyllas för sin förmåga att blockera skott. Personligen är jag lite av åsikten att det är bättre att se till att anfallaren inte får iväg ett skott alls än slänga sig och blockera, men det är väl en smaksak kanske. Oavsett så kanske ni kan gissa vem som ligger två bakom Ekbom? Backström. Snäppet före Hellström.

Om vi håller oss på det defensiva spåret och tittar på konkret insläppta mål i fem-mot-fem medan spelaren är på isen (ena delen av plus och minus) är Backström näst bäst, men den enda som slår honom är Todd (15) som spelat betydligt färre matcher. Hade de spelat lika många hade Backström varit bäst, med sina 18 insläppta. Om vi sedan ska dra in forwards i diskussionen, men hålla oss till de som spelar ungefär lika mycket, är det egentligen bara Libor Hudacek, Joakim Andersson och Christopher Mastomäki som är bättre, och den senare är på gränsen om han ska räknas in här.

Det är egentligen lite förvånande att en back som var så fruktansvärt poängstark i J20, verkligen på nivån att en forward hade varit glad om de kommit upp i hans poäng, nu har kommit in i SHL och ett av hans starka kort är hans boxplayspel samtidigt som han inte får någon riktig powerplaytid. Hans defensiva spel verkar bra helt enkelt. I alla fall jämfört med övriga Örebro-backar.

Sedan finns det fler faktorer man hade velat kolla på som zone exits och fullbordade passningar, men grundat på allt ovan borde han ligga bra till även för dessa saker.

Offensivt

Han ligger just nu trea i den interna poängliga för backar efter Jonathan Andersson (3M/9A/12p) och Victor Bartley (2M/9A/11P) på 9 poäng (2M/7A). En stor skillnad mellan Backström och de andra två är att Backström spelar i stort sett inget powerplay. Alla hans poäng har kommit i spelet 5v5, medan Andersson har 2 poäng i PP och Bartley 3 poäng därifrån.

Om vi då tittar på skott framåt skjuter Backström bara femte mest av backarna. Bartley är bäst följd av Andersson och Ekbom, men då har jag kollat på totalen. Tittar vi på skott som träffar mål är han delad med Ekbom på tredje plats, men då träffar han mål mycket oftare. Han träffar faktiskt mål mest av alla, om vi bortser från Amnér (66,67%) och Aronsson (50%) som knappt spelat/skjutit något. Backström ligger på 49,46% och näst bäst är Andersson med 40,71.

Då måste vi också ta hänsyn till att han spelat mindre än de backar han jämförs med här. Om vi kollar på skott på mål per minut spelad ligger han helt i paritet med Bartley och Andersson. Tar man med missade skott ligger han efter då båda igen, men även Viktor Ekbom som vräker iväg skott mot mål och träffar med två av fem.

Med tanke på att han i stort sett inte spelar powerplay finns det inget att kolla på där.

Om vi tittar på andra halvan av plusminusstatistiken: mål framåt, är Backström delad trea i laget för alla spelare och delad etta för backarna. Detta då trots att hans spelar mindre än Bartley som han delar platsen med. Övriga tre i toppen är Manninen, Wandell och Sallinen.

Kollar via på råa plusminus är han nästbäst i laget med +6. Bara Jere Sallinen är bättre med +8. Det är ingen lysande statistik att förlita sig på egentligen, men den ger kanske en fingervisning relativt hans medspelare.

Sammanfattning

Så för att sammanfatta hans position i laget:

Statistik Backar Hela laget
Tacklingar 3:a 5:a
Utvisningar* 1:a 3:a
Boxplay 5:a 11:a
Täcka skott 2:a 2:a
Insläppta mål (-)* 2:a  -**
Poäng 3:a 13:e
Skott på mål 3:a 11:a
Mål framåt (+) 1:a 3:a
Plus-Minus 1:a 2:a

*Räknat färre är bättre
**Omöjligt att göra en sjysst jämförelse med så extremt många forwards som bara spelat enstaka matcher. 

Vad har vi då kommit fram till? Han är en av lagets bättre backar och frågan om man ska förlänga eller inte låter jag er avgöra, men jag är nog av åsikten att han borde få förnyat förtroende.

Jag ska försöka följa upp med liknande för övriga backar som har utgående kontrakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *