Kvalitetsstudie av SHL-lagens presskonferenser

Kvalitetsstudie av SHL-lagens presskonferenser

Jag har många gånger beklagat mig på kvalitén på inspelningarna av presskonferenser hos SHL-klubbarna. Framförallt verkar inte SHL-lagen inse hur illa de framstår när de släpper klipp som är av undermålig kvalité. Eftersom jag har lite för mycket ledig tid just nu bestämde jag mig för att göra slag i saken och verkligen undersöka om det är så illa som jag fått för mig.

Jag kollade igenom minst två presskonferenser från varje lag och försökte bilda mig en uppfattning om hur det ser ut för de olika lagen. Om det fanns någon större variation mellan klippen kollade jag på två till för att se vad som var snittet och valde ut två klipp som bäst representerade klubbens presskonferenser.

Nu är det mina petiga ögon och öron som gjort denna bedömning, så det är givetvis subjektivt, men jag bifogar länkar till alla presskonferenser jag kollat på längst ner i inlägget så att ni själva kan bilda er egen uppfattning.

Först och främst vill jag säga att det finns ett par klubbar som gör det riktigt bra. Där får man ett proffsigt intryck och det speglar också SHL på ett bra sätt.

Sedan finns det ett par klubbar som verkligen inte alls lever upp till den proffsiga nivå som man förväntar sig av en SHL-klubb. I vissa fall är jag helt säker på att de skulle kunna höja kvaliteten på sina inspelningar markant om de bara pratade lite snabbt med någon som faktiskt kan det här med att spela in TV. Undrar om inte Cmore kanske har någon sådan person som vet hur det funkar med ljus, ljud och bild?

Efter att ha kollat igenom alla klipp har jag kommit fram till att man kan dela in klubbarna i tre grupper: de som gör det mycket bra, de som gör det ganska bra och de som gör det mindre bra. Det är ändå nytt år och jag vill inte använda alltför elaka rubriker på en gång.

Jag har kollat på fem parametrar: bildkvalité, ljudkvalité för tränarna, belysning, ljudkvalité för reporterfrågor och det allmänna intrycket som väger in bakgrund, lokal och detaljer som inte täcks in av de andra. Jag försökte ta de allra senaste presskonferenserna. Hos vissa klubbar fick jag verkligen leta för att hitta dessa och med någon klubb fick jag ta längre tillbaka i tiden för det gick inte att hitta några nyare, men det är fortfarande ganska nya presskonferenser det är fråga om.

De som gör det mycket bra

I den första gruppen finns Frölunda, Malmö, Växjö och Örebro. Ska jag utse en totalsegrare är det Växjö. De slår Örebro och Malmö på fingrarna genom att de har lite bättre ljud på reportrarnas mikrofon och väldigt stabil bild. Det är något med Hallams mikrofon som ger en liten reverb, men det är verkligen en extremt liten detalj att hänga upp sig på.

Örebro och Malmö får dela på andraplatsen. Malmö har lite bättre ljud på reportermikrofonen och lite stabilare bild på de klipp jag kollade på, men sämre belysning istället. Överlag kändes ändå båda de på en nivå man förväntar sig av ett professionellt ishockeylag.

Frölunda är den kanske svagaste i gruppen då de envisas med inleda med en panorering innan som inte är fulländad och de har inga stativ till mikrofonerna av någon anledning. Att de textar reportrarnas frågor är ett riktigt bra grepp som de ska ha beröm för, men samtidigt hade det kanske inte behövts om ljudet hade varit bättre från första början.

Lag Allmänt intryck Bild Ljud Ljus Ljud reportrar
Växjö 5 5 5 5 5
Örebro 5 4,5 5 5 4,5
Malmö 5 5 5 4 5
Frölunda 5 5 5 5 3

De som gör det ganska bra

I nästa grupp finns det fem lag där det finns ambition, men det räcker inte hela vägen. Det är opolerat i detaljerna även om det är mycket som också är bra. Segraren i denna grupp är nog Luleå tätt följda av Rögle. Det fanns tyvärr inga frågor till tränarna i något av Luleås klipp så jag kan inte bedöma den delen. Jag vet inte om det har med Bulan att göra, men han som presenterar hörs bra i alla fall.

Rögle faller lite på sin halvdana belysning och det är lite svårt att höra reportrarna. Oskarshamn kniper nästa plats genom att de känns hyfsade på det mesta utan att glänsa på något. De slår Leksand precis eftersom Leksand har problem med ljuset i sin lokal.

Det är kanske lite kontroversiellt att sätta Färjestad sist i denna grupp för de har ganska bra bild och ljus, riktigt bra ljud, men hela intrycket av inspelningen är väldigt hafsigt. Det är som att de köpt in en massa bra utrustning och sedan satt det i händerna på någon som aldrig fått en chans att sätta sig in i det.
Exempelvis pekade kameran ganska snett i den ena presskonferensen. Överlag känns det som att de sitter i en trist lokal där duken bakom inte täcker upp ordentligt. Bakgrunden är inte alls rolig. På det är reportrarna lite svåra att höra. Sammantaget känns det inte speciellt proffsigt helt enkelt och därför hamnar de sist i denna grupp.

Lag Allmänt intryck Bild Ljud Ljus Ljud reportrar
Luleå 4 4 4 5
Rögle 4 4 4 3 3
Oskarshamn 3,5 4 4 3,5
Leksand 3 4 4 3 3,5
Färjestad 3 4 5 4 3,5

De som gör det mindre bra

När jag säger mindre bra menar jag egentligen underkänt. Det borde nästan inte få läggas ut sådana här klipp med så låg kvalitet i mitt tycke. Inte för vad som ska vara världens kanske nästbästa hockeyliga i alla fall. SHL borde kräva mer av sina medlemsföreningar och faktiskt sätta upp lite riktlinjer för vad som krävs kring presskonferenserna.

Jag tänker inte utse en vinnare i denna grupp för det är dött lopp mellan de tre ”bästa”, men jag tänker utse ett bottenlag och det är Brynäs. I den ena presskonferensen höll kameran på att söka fokus fram och tillbaka hela tiden och bilden var olika grader av suddig hela tiden. I den andra var bilden också riktigt dålig. Jag tycker att de ska ta den kamera de använder och bara kasta ut genom första bästa fönster. Ta sedan mobiltelefonen från fickan och ställd den lutad mot en trave puckar och de har vips en många gånger bättre och stabilare bild.

Ljudet och ljuset borde även det gå att förbättra ordentligt med små medel, men det är framförallt bilden som är det stora problemet. Det som de däremot redan idag gör riktigt bra är ljudet från reportrarna. Det hörs klockrent.

Näst sämst vill jag faktiskt säga att HV71 är, men det är inte med stor marginal de hamnar efter de andra tre som är Djurgården, Linköping och Skellefteå. HV71 kör med handhållen kamera som de också envisas med att zooma fram och tillbaka med samtidigt som de verkar ha en strålkastare som är riktad i ansiktet på den som sitter till höger medan den som sitter till vänster får nöja sig med det ljus som spiller över. Lokalen är på det lite tråkigt, men det är framförallt kameraföringen och ljussättningen som bidrar till den svaga allmänintrycket.

Djurgården och Linköping har båda stora problem med ljussättningen, men där Djurgården har riktigt bra ljud så har Linköping aningen sämre sådant. Skellefteå har godkänt ljus, men en satans industridammsugare som står kör i bakgrunden. Linköping har bra bild, men både Skellefteå och Djurgården har en del att jobba på. Ingen av lokalerna känns inte heller speciellt roliga. De behöver jobba med bakgrunden de visar upp.

Alla tre har däremot bra ljud från reportrarna.

Det finns alltså enskilda saker som alla lag i denna grupp gör bra, men helheten finns inte där och det är mycket som sammantaget leder till ett ganska svagt intryck tyvärr.

Lag Allmänt intryck Bild Ljud Ljus Ljud reportrar
Linköping 2,5 4,5 3 2 5
Skellefteå 2,5 3,5 2 4 5
Djurgården 2,5 3,5 5 2 4
HV71 2,5 3 4 3 3,5
Brynäs 2 2 3 3 5

Sammanfattning

Egentligen skulle jag vilja säga att det är bara fyra lag som lever upp till den kvalité man förväntar sig av en proffsliga som SHL. Övriga tio lag skulle jag egentligen vilja ge underkänt, men jag tycker ändå att Luleå och Rögle skulle kunna få godkänt de med om de bara gör några små justeringar. Övriga behöver göra större insatser för att få till ett riktigt proffsigt utseende.

Det ger oss ändå åtta lag som egentligen inte levererar vad jag skulle kalla för putsade och snyggt inspelade presskonferenser. Det är tyvärr så det ser ut. De flesta av dessa lag lider av att de levererar ett intryck som känns opolerat och provisoriskt. Ljussättning varierar kraftigt. I vissa fall som hos Djurgården och Linköping finns det nog ingen alls medan andra måste förstå att det inte räcker med lysrören ovan eller att rikta en strålkastare från ena sidan mot de som sitter där framför kameran.

HV71 och Brynäs borde båda kunna ta ut några tusenlappar från sina gedigna kassor och köpa in ordentliga kameror och stativ till dem. Låt dem sedan stå still framför de som pratar. Konstla inte till det i onödan. De som ger bäst intryck låter huvudpersonerna (tränarna) skina, inte kameraföringen. Det är en presskonferens, inte ett dramaturgiskt experiment a la Lars von Trier.

Och stativ till mikrofonerna. Det känns aningen fattigt att de ska behöva sitta och hålla i mikrofonen och i vissa fall passa runt den mellan varandra.

Att så många klubbar dessutom slarvar med att ladda upp och tagga sina presskonferenser ordentligt är också någon som SHL borde se över. Man ska inte behöva leta som en idiot för att hitta en presskonferens. Den ska vara kopplad till matchen den hör till.

Presskonferenserna känns tyvärr inte så värst uppstyrda i SHL och det där proffsiga intrycket som de strävar efter förmedlas inte genom dessa i alla fall. Det är något som SHL verkligen skulle kunna förbättra för ett bättre helhetsintryck. Det är i alla fall min kanske petiga åsikt kring detta. Ta det för vad det är, en hockeyälskares överskottsenergi som kommer fram när SHL väljer att ha speluppehåll.

Källor

Lag Datum Allmänt intryck Länk
Brynäs 28/11 2
Brynäs 16/11 2
Djurgården 28/12 2
Djurgården 17/12 3
Frölunda 28/12 5
Frölunda 19/12 5
Färjestad 28/12 3
Färjestad 30/11 3
HV71 26/12 3
HV71 17/12 2
Leksand 28/12 3
Leksand 19/12 3
Linköping 28/12 3
Linköping 26/12 2
Luleå 26/12 4
Luleå 19/12 4
Malmö 28/12 5
Malmö 21/12 5
Oskarshamn 17/12 4
Oskarshamn 07/12 3
Rögle 26/12 4
Rögle 19/12 4
Skellefteå 26/12 2
Skellefteå 19/12 3
Växjö 26/12 5
Växjö 17/12 5
Örebro 28/12 5
Örebro 17/12 5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *