Liten metaanalys av spelbolagens SHL-tips

Liten metaanalys av spelbolagens SHL-tips

Jag vill göra en större metaanalys av en massa SHL-tips när de väl börjar komma, men än så länge är det lite tunt med material för det så jag tänkte att jag ger mig på spelbolagens ranking av SHL. I min naiva tro hade jag fått för mig att det finns ju massor med spelbolag, men det är ju inte riktigt sant. Det finns en massa namn som florerar, men i själv verket är det bara ett fåtal som äger en massa olika fronter och tyvärr visar det sig att antalet vinnarspel på SHL med unika odds inte var så många som jag trodde eftersom man tydligen inte vill att spelbolag inom samma koncern ska ge olika odds och konkurrera med varandra. Mitt avsky för den marknaden minskade knappast i och med detta.

Oavsett, jag lyckades få ihop ett par unika odds och skrev sedan om det till tabellrankingar. Tyvärr har några stycken fegat ur och gett samma odds på vissa lag, vilket vi alla förstår inte alls är rimligt, men det är inget jag kan göra något åt i detta skede. Eftersom de gett samma odds på två eller flera lag fick jag helt enkelt en tabell med flera lag på samma position, vilket egentligen inte är möjligt i SHL. Suck.

Men i väntan på experterna och tyckarna ska presentera fräscha tips och listor inför SHL-starten kan detta ändå fungera lite som en fingervisning fram tills dess. Jag har räknat ut medel av tabellposition och varians för positionen. Det ger oss ändå lite intressant data i tabellen nedan.

Lag Medel Varians
Frölunda 1 0
Färjestad 2,2 0,7
Luleå 2,6 0,8
Växjö 3 1
Djurgården 4,4 1,8
HV71 6 0
Brynäs 7 0
Rögle 8,2 0,2
Skellefteå 8,4 0,8
Linköping 9,8 0,2
Malmö 10,4 0,3
Örebro 12,2 0,2
Leksand 12,2 0,2
Oskarshamn 14 0

Några saker är verkligen helt säkra här. Frölunda vinner SHL och Oskarshamn kommer sist. Det hade nog många kunnat gissa även om på förhand, men att det var lika givet att HV71 skulle sluta sexa och Brynäs sjua är lite förvånande ändå. Spelbolagen var extremt konsekventa där i sina tips.

Annars är det fyra lag som står ut lite i sin varians och det är Djurgården, Luleå, Skellefteå och Växjö. Att Djurgården och Skellefteå är lite svårtippade kan jag köpa. Skellefteå har inte lyckats riktigt värva som man vill och Djurgården sätter mycket på spel med Patrik Berglund och har dessutom andra högklassiga centrar som också är skadebenägna.

Växjö i sin tur har bytt ut en stor del av laget och även om man ser ut att ha värvat fint på pappret är det kanske svårt att veta hur det laget står sig i relation med till exempel Luleå som kör vidare med nästan samma lag som senast, men lite mer spets. Det finns kanske vissa frågetecken om Luleå klarar av att leverera lika bra i år igen med tanke på hur ensam förstalinan var i den offensiva produktionen.

Att Örebro och Leksand kommer att slåss runt kvalstrecket verkar alla överens om. Tittar man oddsen de satt får dock Örebro en liten marginal och det är därför de ligger före i tabellen. Inte alls för att det är min blogg och den handlar om mestadels Örebro utan det finns faktiskt fog för det.

Vi kan även konstatera att det kommer bli strid runt nedre slutspelsstrecket. Även om Malmö är tippat som laget som missar slutspel ska nog inte Linköping känna sig helt säkra, men även Skellefteå riskerar att dras in i den striden. Rögle är mer tveksamt utan de ska komma åtta som det ser ut här.

Inte riktigt den analys jag hade hoppats kunna presentera med lite mer detaljer, men ändå en fingervisning av hur spelbolagen verkar tro att detta slutar (omräknat från odds till tabellposition).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *