SHL inför coacher till domarna

SHL inför coacher till domarna

Det sägs ofta att målvakter har den mest utsatta och kanske viktigaste rollen i ett lag, men frågan är om inte domarna är mer utsatta på isen. Deras roll är att se till att regelboken förs i varje liten händelse. I en värld där spelare gör allt för att ligga på precis rätt sida om gränsen och ibland kliver över den med flit, men gör allt för att dölja det, ska två stycken huvuddomaren hålla koll på 12 spelare på isen samtidigt och leta regelbrott. Jag hade aldrig klarat av det de gör i den hastighet de gör det.

Sedan klarar inte alltid domarna av det heller. Spelare kommer undan med fula grepp och regelöverträdelser, vissa har det som ett adelsmärke att de lärt sig vad man kommer undan med trots att det egentligen inte är tillåtet, men överlag gör domarna ändå otroligt många rätt där ute på isen. Det hindrar dock inte fans och andra åskådare från att skrika ut sin frustration mot domare och det är inte alltid de smartaste och snällaste orden som kommer farande i deras riktning.

Att SHL nu inför domarcoacher ser jag som ett ypperligt steg mot att ge våra domare mer och bättre stöttning i deras utveckling. Det är trots allt också en utveckling för dem också. Det är inte bara spelare som ska bli bättre och bättre för varje säsong, det ska även alla andra inblandade i det som sker på isen. Spelare har tillgång till personlig feedback från sina tränare och medspelare, medan domare många gånger får försöka lita på sig själva och sina kollegor.

Att domare först nu får tillgång till egna coacher är egentligen lite tragiskt. Med så mycket spott och spe de får utstå borde detta kommit till för länge sedan. Vad jag förstår har det funnits en enklare variant av detta tidigare, men nu tillkommer tidigare storbacken Magnus Johansson och tränaren Hans Särkijärvi som stöttning till domarna. Joacim Karlsson och Per Svensson finns sedan tidigare. Två föredetta linjedomare med mycket erfarenhet från spel på högsta nivå.

Tillsammans ska dessa fyra nu se till att domarna utvecklas i samma takt som spelarna och att vi får en högre, jämnare och bättre bedömning i SHL. Man kan inte vara mycket mer än positiv till detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *