Statistik: Alla SHL-lag, Spelarnas betydelse säsongen 18/19

Statistik: Alla SHL-lag, Spelarnas betydelse säsongen 18/19

Det finns många sätt att se att en spelare är duktig på något: gör den många mål .. ja då är han nog en bra målskytt. Har han många assist är han troligen bra på att hitta avgörande passningar (eller bra på att passa till någon annan som är bra på det) och sedan finns det många andra siffror som täcker andra delar av spelet. Det finns en uppsjö av siffror man kan kolla på helt enkelt. En del enklare än andra, men det jag ville få fram med denna text var hur en spelare står sig mot sina lagkamrater och på vis kunna göra någon form av uppskattning av hur pass stor effekt den spelaren har om den lämnar laget.

Jag funderade lite om man på något vis kunde sätta ännu en siffra på det och landade lite i en kombination av OIG% (On Ice Goals%) och OISVS% (On Ice Saves%). Dessa siffror i sin råa form är skottprocent för när en spelare är på isen och räddningsprocenten när en spelare är på isen, men jag är intresserad av att enkelt jämföra spelare och skapade därför ett relativt värde som utgår från lagets medelvärde, och sedan adderar jag de två relativa värdena för att får fram ett värde för hur mycket påverkan den spelaren har på spelet på isen.

Kort och gott:

( OIG% – lagets medel för OIG% ) + ( OISVS% – lagets medel för OISVS%) = RelOI Impact

Det är ingen perfekt siffra, men det gör det enkelt för oss att se hur viktig en spelare som lämnar är för sitt lag. Vi kan sedan komplettera den med relativ Corsi och andel av mål och poäng av totalen i laget (i detta fall spelare som spelat över 200min). Jag skippar assist för denna text eftersom jag vill ha en så direkt effekt som möjligt, och i viss mån av tids- och utrymmesbrist. Med all detta till handa borde det vara möjligt att sedan kunna jämföra klubbarna och deras respektive förluster.

Data är hämtade från klubbarnas hemsidor, eliteprospects.com, Betterthanamonkey.com och SHL.se. Igen, jag har dragit en gräns vid 200 minuters speltid. Poängen är att jämföra spelares effekt på spelet på isen och för att det ska bli hyfsat pålitligt bör man ha spelat en del. Det gör att vissa spelare faller utanför, t.ex. Kris Versteeg, trots att de kan ha haft en stor effekt under de matcher de spelade.

Lagsammanställning

Om vi börjar med just det: att jämföra lagen kan vi kolla på hur många mål och hur många poäng som ett lag förlorat sedan säsongen slutade. Det är ingen rolig läsning för en Örebroare. Notera att ni kan själva sortera om alla tabeller numera.

Lag G av Tot P av Tot
Örebro 66,92% 58,26%
HV71 63,91% 59,34%
Djurgården 60,00% 52,58%
Växjö 52,17% 57,86%
Brynäs 48,67% 55,78%
Linköping 37,98% 42,49%
Färjestad 36,25% 42,24%
Rögle 32,56% 25,22%
Frölunda 27,59% 28,13%
Skellefteå 26,95% 37,11%
Luleå 15,44% 14,12%
Malmö 9,76% 12,26%

Tabell 1: Andel av mål och poängproduktion som lämnat respektive lag.

Tappet av Abols, Ebert och Palushaj känns verkligen för Örebro, men de är långtifrån ensamma om att ha tappat en stor del av sin produktion. Även om Örebro tappat störst andel av sina mål är det två andra klubbar som tappat större andel av sina poäng: HV71 och Brynäs. Även Djurgården och Växjö har tappat mycket, men av lite olika anledningar. Djurgården har tappat sin yttersta spetsproduktion, medan Växjö mer valt att inte förlänga med trotjänare på väg neråt.

Malmö och Luleå har lyckats behålla extremt många tongivande spelare, men båda lagen kan behöva lite mer spets. Luleå hade en dominant förstalina senaste säsongen, men bakom den var det trögt. Malmö i sin tur var jämna, men hade egentligen bara en spelare som var riktigt spetsig, Konstantin Komarek.

Övriga lag bildar en ganska jämn klunga med 25-42% tappad produktion av något slag. Det borde vara det normala att ligga där någonstans om laget har en kärna att bygga kring.

Ni kommer att märka att alla lag från föregående säsong inte är med. Det beror på att det går inte att jämföra lag mellan serier och både Mora och Timrå åkte ur SHL. Trist, men inget vi kan göra så mycket åt.

Jag brukar normalt sett inte bryta upp en artikel i flera sidor, men denna blir aningen för lång för att inte göra det. Jag har valt att lägga upp det med tre lag per sida så det inte blir alltför många sidor. Jag har inget intresse av att jaga klick och sidvisningar.

Sida 1: Introduktion och lagsammanställning
Sida 2: Brynäs, Djurgården och Frölunda
Sida 3: Färjestad, HV71 och Linköping
Sida 4: Luleå, Malmö och Rögle
Sida 5: Skellefteå, Växjö och Örebro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *