Statistik: Örebros målvakter, boxplay och avslut i egen zon

Statistik: Örebros målvakter, boxplay och avslut i egen zon

Jag noterade en sak jag faktiskt missat lite när NA intervjuade Örebros målvaktstränare Kristofer Ericson. Han påpekade att Stefan Stéen faktiskt hade bra räddningsprocent i spelet fem-mot-fem. Just då låg han på strax över 92% om jag minns rätt.

Ericson har även en poäng att Örebro som lag släpper inte till så mycket skott mot sig, och det påverkar räddningsprocenten på sitt sätt. Sedan är det så klart en fråga om vilka skott man släpper mot sig.

När detta skrivs har Örebro precis förlorat mot Mora. Stéen har stått för en överlag bra insats, men släppt in en puck i just den spelformen och därmed har hans räddningsprocent i spelet fem-mot-fem gått ner lite eftersom Mora knappt fick låna pucken under långa perioder.

Först skotten

Om man tittar generellt så släpper Örebro till ganska få skott. Med 910 skott emot är det bara Skellefteå (886), HV71 (885), Luleå (836) och Växjö (804) som släpper till färre skott på mål. Tittar man sedan på totalen är det likadant. Det är bara fyra lag som släpper till färre avslut.

Går vi vidare till skottsektorn ser det ännu bättre ut. Örebro släpper inte till mycket där alls. Med 530 skott emot i den sektorn är det bara Växjö (519), HV71 (509) och Luleå (483) som är bättre på att hålla borta avslut i den sektorn.

Med andra ord ser det på pappret ganska bra ut. Örebro släpper inte till mycket och vänder man på det (även om denna artikel är tänkt att fokusera på spelet i Örebros zon) är Örebro femte bäst på att avlossa skott i skottsektorn och har tredje flest skott totalt av alla lag.

Örebro har dock låg utdelning på sina skott, 8,15%, men inte helt uppåt väggarna dålig sådan. Tre lag är sämre: Rögle (8,12%), HV71 (8,08%) och Växjö (7,89%). Örebro tar inte de bästa avsluten helt enkelt, samtidigt som man är bäst i SHL på att träffa ramverket tillsammans med Färjestad (31 gånger). Andelen backskott är ett problem som vi tidigare konstaterat.

Vi kan alltså med säkerhet påstå att Örebro håller nere skotten på ett ganska bra sätt. Jag kan tyvärr inte se antalet i inre skottsektorn. De avsluten är i lite av en klass för sig, men vi får i detta fall klumpa ihop det med resten av skottsektorn.

Sedan målvakterna

I och med det borde vi även kunna konstatera att Örebros målvakter får mota relativt få skott i skottsektorn. Tittar man på räddningsprocenten för just dessa skott ligger Eero Kilpeläinen lite bättre till än Stéen, men ingen av dem imponerar. Kilpeläinens räddningsprocent (83,78%) där är bättre än Stéens (80,65%), men ribban för godkänt ligger nog någonstans runt 86% denna säsong.

Ovanstående gäller alla spelformer.

Tittar vi på spelet vid lika styrka ligger Stéen på 91,75% och det är nog godkänt. Kilpeläinens 90,28% är inte det. Det faktum att Örebro inte släpper till så mycket skott gör då att varje mål släpps in påverkar räddningsprocenten mer än snittet, men det finns fortfarande utrymme för förbättring här.

… och sist sorgebarnet boxplay

Örebro är ett av de mest utvisade lagen i ligan. Spelarna har tagit hela 147 tvåminutersutvisningar. Bara Färjestad är värre med 149 stycken. Timrå som har dragit på sig minst antal ligger på 99 stycken. Örebro har alltså tagit 48,5% fler utvisningar. När man då också spelar 71,17% i den spelformen då kommer man att ligga långt ner i tabellen. Det ger hela 32 mål i baken. Nästan en tredjedel av alla mål laget släppt in.

Tittar vi enbart på antal insläppta mål vid lika styrka så är det inte lika illa. Där har man släppt in 63 mål, vilket ger en 11:e plats. Det är fortfarande inte bra med tanke på hur lite chanser laget släpper till, men … bättre om vi ska försöka hitta en silverkant på tillvaron.

Räddningsprocenten för framförallt Stéen (80%) är väldigt låg i boxplay. Kilpeläinen med sina 86,36% har en bra bit upp till toppen han med. Nu ska dock ingen av dem beskyllas för att vara ensam orsak till det bedrövliga boxplayspelet, men de räddar inte spelformen.

Kommentarer

Jag vet att tränarna har kommenterat att de behöver förbättra spelet i boxplay, men hur mycket har de pratat om att spelarna drar på sig alldeles för många utvisningar och att de behöver göra något åt det? Det känns som ett problem som ingen tagit tag i riktigt.

Det man behöver göra är att sluta ta utvisningar och på något vis få ordning på läckaget bakåt. Dessa två saker hänger ihop. I dagsläget känns en ny målvakt avlägset och med Palushaj borta är det risk för att powerplay kommer att bli sämre igen. En spelform som Örebro varit ganska beroende av efter att den väl kom igång bra.

Jag hoppas att Stéen kan ta med sig allt som gick bra i matchen mot Mora och sedan bygga vidare på det. Laget behöver en målvakt som i alla fall når upp till godkänd SHL-nivå i alla spelformer. Det behöver nästan inte vara mer än så. Om de sedan också ger f-n i att ta utvisningar så bör Örebro kunna hitta in på någon form av vinnarspår ganska snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *