En sällsynt fotbollskrönika om Örebro SK

En sällsynt fotbollskrönika om Örebro SK

I en iver att skriva någonting kollade jag över vad Örebro SK har gjort sedan de åkte ur Allsvenskan i fotboll. De flesta av oss följer ändå båda klubbarna i någon grad.

Om man går tillbaka och tittar på vad Örebro SK presterat under de senaste åren är det svårt att bli förvånad över att de till slut ramlade ur serien till slut.

Denna säsong presterade laget precis som förväntat när man tittar på alla siffror som finns tillhanda och tar man dessutom in spelet som gick att bevittna på planen är det svårt att känna något annat än att detta var vad laget förtjänade.

Det är inte vad supportrar och Örebro som stad förtjänade, men föreningen och klubben gjorde inte mycket rätt för att rädda situationen och ansvariga borde ta ett större ansvar för det som hände.

Säsongen innan överpresterade Örebro SK något enormt och lade sig i mitten av tabellen. Det var inte en placering laget förtjänade då och det ledde till en övertro på den trupp och det spel man förfogade över.

Denna övertro är dock inte unik för denna säsong eller Örebro SK:s attityd överlag. Örebro SK har sällan kunnat utmana på något vis om att vara en klubb för toppen utan har snarare slagits för att överleva.

De är den svartvita, eller snarare gråa, utfyllnaden i tabellen som inte bidrar med något riktigt till serien i stort.

Jag vill påstå att föreningen konsekvent satsat fel och långsiktigheten saknas i deras tänk. Tanken på att de måste hänga kvar i Allsvenskan till varje pris har kostat för mycket och man har tappat fokus på andra delar.

Det mest irriterande är nog att de tror att de satsat för att komma högre upp i tabellen, men i verkligheten har det varit något helt annat.

Akademin har blivit nedgraderad till tre stjärnor nu och är långt ifrån de fem stjärnor som de bästa klubbarna har och som borde vara ett mål för att kunna bygga upp klubben underifrån. Vad gör man också för att jobba tillsammans med andra föreningar i regionen, eller är de bara konkurrenter?

Man har ett överlag halvtaskigt rykte om att ta hand om lokala talanger, både egna och från andra lokala föreningar. Överlevnadsjakten gör att man inte har råd att släppa fram egna produkter och nu ska man ta sig tillbaka till Allsvenskan till varje pris. Hur många talanger på tillväxt släpper man fram då?

Jämför man med hur mycket arbete som Örebro Hockey lägger ner på att sälja och bygga relationer med företagen i området så ligger Örebro SK milsvida efter. Det är inte ens roligt.

Man måste jobba för att få in sponsorer, man kan inte bara lita på att de ska komma tillbaka och skjuta in pengar och du får inte in nya pengar genom att bara tro att ditt varumärke ska attrahera företagen. Speciellt inte när klubben inte levererar något eller ger något tillbaka.

Det är lätt att tro att Örebros stora problem under de senaste åren har varit defensiven och sedan Oscar Jansson ville pröva på spel utomlands … och gick till Norrköping, har Örebro läckt bakåt.

Men faktum är att man varit lika dåliga offensivt i mångt och mycket. Man har helt enkelt varit dåliga på det mesta. Det har inte varit ett allsvenskt lag eller allsvenskt spel som befunnit sig på planen.

Men faktum kvarstår att, likt inom hockeyn, byggs ett stabilt lag med en stark defensiv. Ett bra grundspel har det och det blir den nya tränarens främsta uppgift, men när Örebro SK värvade Joel Cedergren pratade klubben om att ha ett ”attraktivt och framgångsrikt spel”.

Cedergren returnerade citat med om hur Örebro SK var en Sveriges toppklubbar.

Floskler och verklighetsfrånvänt.

Jag kan tänka mig att värvningen av Cedergren som tränare såg rent ut sagt tråkig ut för många. Han är dock erfaren och med tanke på vad han fick ut av Sundsvalls trupp för några år sedan är det nog ett bra namn om Örebro SK vill komma tillbaka till där de var … att kämpa för att överleva i Allsvenskan.

Attraktivt är helt ointressant för mig i det här skedet. Målet borde var att etablera ett spela som genererar poäng och segrar. Att förhindra målchanser och generera dito behöver absolut inte vara snyggt, men det är givetvis kul om det är det.

Långsiktigt borde det sedan I grund och botten handlar det om att ha bollen mest och sedan göra något vettigt med den. Cedergren behöver introducera ett spel som lägger grunden för många år framåt där Örebro kan bli ett spelande lag där det också finns utrymme för spelare att komma underifrån och växa.

Örebro SK:s defensiv inför den kommande säsongen ser allt annat än högklassig ut på ettan-nivå. Bobby Allain imponerade inte alls och försvarsspelet kändes överlag desorienterat under förra säsongen.

Örebro har redan byggt stora delar av laget och jag känner redan att detta kommer vara ett lag som fortsatt kommer att få många chanser emot sig. Jag är inte övertygad än, men jag känner faktiskt att det ska bli kul att se hur Cedergren kommer att leda detta gäng.

Jag har många gånger sagt att Örebro SK är en klubb med en identitetskris. De ser inte klubben för vad den verkligen är och de lyckas inte komma bort från att vara överlevare i Allsvenskan till att vara en klubb som utvecklar sig och går framåt.

I det här skedet undrar jag om klubben någonsin kommer gå att rädda när man bara lappar, lappar och lappar. Vad är det som sitter så hårt i väggarna som gör det omöjligt för klubben att våga bli en modern klubb som inte bara är nöjda med att harva på utan riktiga framgångar?

Gör inte detta till en diskussion om hockey mot fotboll, för det är det inte. Båda klubbarna borde kunna samexistera och vara framgångsrika i en stad av denna storlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *