Krönika: SHL förstår inte varför man har statistik

Krönika: SHL förstår inte varför man har statistik

Eftersom ni läser detta får jag anta att ni också med jämna mellanrum också är inne på SHL.se/statistik. Ingen av er har nog missat att SHL valt att ”piffa upp” sidan med med färger, bilder och ett mer modern utseende. Varför kan man undra?

Allt detta … är helt ointressant för en person som älskar siffror. Det har inget med statistik att göra. Det är rent av ett hån mot alla oss som vill söka, rota och sammanställa halvfundiga rapporter över saker som kanske eller kanske inte är helt relevanta alla gånger.

Det absolut största generalfelet man gjort är att man tagit bort funktionalitet från den nya statistiksidan. Det är ett ABSOLUT NO-NO. Ska man uppdatera en sida som har med statistik att göra får man ALDRIG ta bort funktioner, göra det svårare eller mer begränsat.

Att rationalisera bort funktioner och möjligheter för att få ett ”nyare, fräschare, modernare utseende” är ett sådant slag i ansiktet på alla oss nördiga människor som vill gotta ner oss i vad vårt lag eller våra motståndare gör. Ni har totalt missat poängen med vad statistik är och varför det ens finns på er hemsida.

SHL:s distans till sina tittare och följare har alltid varit lite oroande, och att man helt missförstått detta trots att till och med Cmore håller igång Hockeylabbet trots att det inte har det största tittarunderlaget är verkligen oroande.

Örebro Hockey mejlade mig för ett bra tag sedan och frågade vad jag skulle vilja se i statistikväg på SHL:s hemsida. Inget av det verkar SHL tagit till sig. Man har snarare gjort precis tvärt om. Jag bad om mer funktionalitet, mer data. inte ett ord om bilder på flinande hockeyspelare som hånar mig medan jag letar efter funktioner som försvunnit.

Om ni hade gjort sidan ännu torrare och ännu mer barskrapad, men snabbare med mer filter och sökfunktioner hade jag hyllat er som stora hjältar som tagit oss hockeynördar till hjärtat och visat att ni förstår oss. Istället sparkar ni oss i magen och drar undan matten innan ni hoppar på oss.

Statistiken är en viktig del i ishockey. Från varje match i SHL registreras en mängd olika data för såväl lagen som enskilda spelare. På SHL.se har du sedan länge kunnat utforska statistiken och vi implementerar nu en uppdaterad design på dessa sidor för att göra upplevelsen ännu bättre.

Det ovan skrev SHL i nyheten när man släppte sidan. Det börjar med att säga att det är viktigt och sen släpper de en sida som är sämre än den innan. ”Uppdaterad design” … på bekostnad av funktion.

Jag blir så jävla less bara. Jag kan inte tänka mig att någon vettig, nummerintresserad människa bad om detta. Om någon människa tyckte att den gamla sidan såg tråkig ut så sluta lyssna på den. Den tittar på fel sida.

Jag försöker inte leka grindvakt här. Jag förstår att det finns människor som kan ha haft svårt att ta till sig den ”gamla” sidan, men byt för fasen inte ut den. Skapa en annan sidan då istället som de som inte kan eller vill grotta i siffror snabbt kan vända sig till för att se vem som leder poängligan eller vilken målvakt som har högst räddningsprocent lite snabbt.

Och kom inte med ”den gamla sidan finns ju kvar” … Uppenbarligen är den på väg bort när ni gömmer den bakom den nya.

Den nya sidan är opraktisk till förmån för onödiga bilder och avsaknad av viktiga funktioner. Gör som jag beskriver ovan istället och utveckla BÅDA sidorna. Det går definitivt att göra den gamla sidan ännu bättre. Läs mitt förslag bara. Det är bara PR för klubbarna och spelarna. Det är inte relevant för statistiken.

Nu när Better than a monkey dessutom lägger ner blir er sida ännu viktigare.

Så grymt besviken på er SHL. Ni har helt missat poängen med att ha en statistiksida för nördande. Istället har ni byggt en PR-sida med lite siffror insprängt.

2 svar på ”Krönika: SHL förstår inte varför man har statistik

  1. Hade inte fattat att Erik lägger ner BTAM förrän du skrev det, missade hans egen tweet om det.
    Nu inser jag hur mycket jag uppskattat chanserna innan och poängen efter varje match, för att inte tala om de mer djuplodande analyserna. R.I.P., apan.

    1. Ja det är en stor förlust för oss alla. Nu finns det bara SHL:s egna tyvärr och den håller de på att massakrera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *