Formkoll inför Brynäs 30/1

Formkoll inför Brynäs 30/1

Örebro stod inte för sin bästa insats senast mot Djurgården. De brände i princip alla chanser de skapade. Öppet mål eller friläge spelade ingen roll. Pucken gick utanför eller räddades av målvakten. Utom Jonathan Anderssons läge förstås.

Brynäs har faktiskt spelat en match till sedan i lördags där de fick stryk av Luleå med 3-1. De åkte då på en ordentlig käftsmäll mot Malmö och fick se luckan upp till just dem och Växjö bli ännu jobbigare att ta ikapp.

De fem senaste matcherna ser ut på detta vis:

Lag Poäng Mål Insläppta Poängsnitt
Brynäs 5 11 20 1
Örebro 9 12 14 1,8

Tabell 1. Insamlade poäng, gjorda och insläppta mål.

Lag Skott S% Skott emot SVS% Corsi% PDO%
Brynäs 130 8,46 146 86,30 43,42 91,76
Örebro 125 9,60 157 91,08 45,36 99,88

Tabell 2. Skottstatistik av olika slag. Räddningar och skottprocent är totalt alla spelformer.

Lag PK PKGA PP PPG
Brynäs 78,95% 4 26,32% 5
Örebro 95,24% 1 25,00% 3

Tabell 3. Special teams. Penalty kill, insläppta mål, powerplay och gjorda mål i den spelformen.

Örebro är nere på ”endast” 9 poäng senaste fem matcherna igen, men fortsatt tvåa i serien. Brynäs som skulle ta SM-guld har fallit igenom helt och brottas med att ta sig till play-i, men framförallt undvika att lagen under kommer ikapp för att slippa kvala.

Tränarbyten har i regel ingen verklig effekt, det finns bra studier på detta, men ändå valde Brynäs att göra så i ett försök att väcka laget. Det kan fungera i några matcher, men sedan är laget tillbaka på samma nivå igen, eller sämre. Brynäs har 44 poäng på 37 matcher just nu. Det är ett högre snitt över säsongen än de ligger på senaste fem matcherna.

Brynäs defensiv har varit deras stora bekymmer säsongen igenom och det ser inte ut som att det har blivit överdrivet mycket bättre i siffrorna. Räddningsprocenten är fortsatt väldigt låg och har varit något som stuckit varje gång jag kollat på laget inför mötena med Örebro. Med det sagt är det nog lite felaktigt att skylla på målvakterna då backspelet knappast hjälpt dem.

Den bedrövliga Corsin är en annan sak som stuckit ut negativt. Örebros Corsi är inte heller bra sett över de senaste fem matcherna. Det beror framförallt på de två dåliga insatserna mot Leksand och Rögle. Mot Djurgården låg man på 60%, men gör man inte mål på sina chanser då spelar det inte så stor roll.

Ska man prata om saker som faktiskt ser bra ut för Brynäs så är det powerplay. Fem mål de senaste fem matcherna och en utdelning på 26,32% är riktigt bra. Sedan är det lite kul att jämföra med Örebro som faktiskt ligger på 25% utdelning, men endast gjort tre mål. Brynäs har alltså fått spela powerplay 19 gånger under denna period. Örebro har fått spela powerplay 12 gånger. Örebros boxplay är fortsatt riktigt, riktigt bra, men man behöver ha respekt för Brynäs powerplay ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *