Formkoll inför Växjö 9/1

Formkoll inför Växjö 9/1

Örebro vann andra raka i en tät match mot Malmö. Det slutade 3-2 efter mål på övertid av Shane Harper. Väldigt mycket i Örebros spel går åt rätt håll och man känner nu igen det lag som tidigare under säsongen vann match efter match. Sedan har det fortfarande inte varit någon vidare period poängmässigt.

Växjö är nog istället glada över att de faktiskt inte ser ut som tidigare på säsongen där de inte kunde vinna någonting. Växjö har en ännu bättre trend än Malmö faktiskt de senaste fem, men frågan är om de verkligen spelar så mycket bättre eller bara haft en hel del flyt. Givetvis gör de bra saker och en del rätt med.

De fem senaste matcherna ser ut på detta vis:

Lag Poäng Mål Insläppta
Växjö 12 13 7
Örebro 5 8 16

Tabell 1. Insamlade poäng, gjorda och insläppta mål.

Lag Skott S% Skott emot SVS% Corsi% PDO%
Växjö 110 11,82 136 94,85 45,62 108,55
Örebro 124 6,45 132 87,88 57,46 91,19

Tabell 2. Skottstatistik av olika slag. Räddningar och skottprocent är totalt alla spelformer.

Lag PK PKGA PP PPG
Växjö 84,21% 3 22,22% 2
Örebro 85,71% 3 18,18% 2

Tabell 3. Special teams. Penalty kill, insläppta mål, powerplay och gjorda mål i den spelformen.

Om Malmös siffror var skeva med extremt hög PDO och räddningsprocent är Växjö faktiskt ännu värre. De har både räddningsprocent och skotteffektivitet som är högt över snittet just nu. Special teams har inte varit någon styrka hos dem tidigare, men just nu är det bättre. Växjö skjuter dock fortsatt väldigt lite och de söker kvalitativa avslut något extremt mycket. 

Örebro fortsätter att trumma på i rätt riktning och utdelningen för laget är fortsatt ganska låg. Räddningsprocenten är inte överdrivet stark den heller senaste fem, men det beror mycket på Skellefteåmatchen. Örebro spelar fortsatt bra fem mot fem, men det gäller verkligen att de kommer bort från alla onödiga utvisningar.

Örebro lyckades spräcka Malmös bubbla och det borde inte vara omöjligt att spräcka även Växjös. Deras spel är inte riktigt hållbart. Mer än vanligt blir det viktigt att hålla motståndarna borta från slottet, men också att hitta in där på motsatta planhalvan. Växjö gör allt de kan för att leta sig in där, men deras egna försvarsspel har inte varit lysande direkt tidigare under säsongen.

2 svar på ”Formkoll inför Växjö 9/1

  1. Hej, Växjösupporter här. Trevligt med statistik. Rent spelmässigt skulle jag säga att vi sista tiden har tajtat till försvarsspelet, vi spelar med samlat. Vi har inte nödvändigtvis spelat superbra framåt. Snarare levt på att göra mindre misstag än motståndarna. Senaste matchen mot Brynäs är ett bra exempel på det. En fröjd för mina ögon dock. Gillar ett spel där försvarsspelet premieras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *