Derek Ryan, NHL-löner och tankar kring det

Derek Ryan, NHL-löner och tankar kring det

Det är lätt att tro att det är ett liv med glitter och glamour och spelare som badar i pengar när man läser om löner på flera miljoner dollar per säsong. Just nu går det rykten om att Steven Stamkos kan komma att få en lön på uppemot 12 miljoner dollar (~100 miljoner kr) om han är villig att gå till en av de sämre klubbarna i ligan. Det är väldigt mycket pengar det är fråga om, men faktum är att han kommer inte se mer än lite drygt en tredjedel av det.

Efter att agenter, ligan, spelarfacket, skatteverket och andra fått sin del kan han räkna med att få ut cirka 30% av pengarna som basuneras ut i media som hans nya, feta lön. I fallet Derek Ryan kommer han att få en lön på 600 000 dollar om han spelar hela säsongen i NHL. I AHL landar han på 300 000 dollar om året, men han är garanterad minst 350 000 dollar. Det tyder i alla fall på att Carolina har vissa tankar om att använda honom i NHL också.

Om man utgår från att han får ut 30% av 350 000 dollar, för jag tror han kommer ligga runt den siffran mot slutet på året, blir det 105 000 dollar ner i fickan. Det är med dagens kurs 866 937,481 svenska kronor . Det hade han troligen kunnat tjäna på ungefär två månader genom att spela i SHL. Om han skulle vara ordinarie NHL skulle han behöva cirka fyra månader att tjäna samma pengar i SHL (Kommentar: detta beror givetvis helt på vilken typ av kontrakt det är fråga om och hur bra agenten förhandlar. Han borde rimligen bli en av de bäst betalda i ligan om han återvänder).

Men lockelsen för Ryan är knappast pengarna just nu. Det är chansen och möjligheten att slå i sig in i den tveklöst bästa hockeyliga som finns. Han har redan debuterat. Nu är det mer en fråga om han kan spela till sig en ordinarie plats. I Schweiz skulle han så klart få ännu mer pengar än i Sverige, men det är nog lite väl tidigt att spekulera vad han kommer att göra säsongen efter den kommande.

Just nu håller jag bara tummarna för att han verkligen får chansen i NHL och spela ett antal matcher tillsammans med några av Carolinas många lovande forwards. De har en av de yngsta trupperna i NHL och en spelare som Ryan kan säkert bidra med ett lugn och ledarskap som unga spelare kan må så väldigt bra av.

Var Stamkos kan komma att landa till slut och vilken monsterlön han nu än kan tänkas få får vi vänta och se, men glöm inte att tycka lite synd om den stackaren som kanske till slut bara får ut cirka 30 miljoner kronor om året…

2 svar på ”Derek Ryan, NHL-löner och tankar kring det

 1. Att han skulle få ut 866 000 kronor efter skatt på två månader i shl är ju struntprat! På sin höjd skulle han få det före skatt på två månader men då har han agenter, skatt och spelarfack att betala här också. Alla genomgångar av spelarlöner som släpps varje år i tidningarna visar att de flesta i shl tjänar mindre än en miljon om året före skatt.
  Hade han tjänar 450 tusen i månaden efter skatt hade inneburit att han skulle tjäna mer än fem miljoner efter skatt om året vilket skulle vara cirka 12-15 miljoner före skatt.
  En hyfsat etablerad spelare i NHL tjänar inte ens så mycket så inte en chans. Marcus Johansson tjänar 2,3 miljoner dollar per år jämförelsevis..

  Öhk och flesta lags personalbudget ligger runt 40 miljoner där alla spelare, tränare och övrig personal med säljare osv räknas in.

  Cmore har gjort podcasts om spelarlöner med Mike helber och han berättar om den spelare som han vet har fått högst lön någonsin i shl, de var runt 450 i månaden och det var ett artistkontrakt på ett par månader och en unik händelse.

  1. Visst tog jag i, men poängen står ändå. Han spelar inte NHL/AHL för pengarnas skull. Med externa finansiärer och artistkontrakt är inte dessa höga löner omöjliga. Det är ren spekulation dock, det tycker jag framgår ganska tydligt. Om man förutsätter att det är ett helt vanligt säsongsbaserat kontrakt kommer han absolut inte få ut dessa pengar. Det hade jag kanske kunnat skriva tydligare.

   Vad jag fått höra är det inte så ovanligt att spelare får ut uppemot 400 000 på artistkontrakt och jag ser inte varför en spelare som Ryan som var så pass dominant inte skulle hamna i de regionerna. Utländska spelare brukar förhandla utifrån ett nettobelopp, men med den stängda lönepolitik vi har i SHL är det svårt att få en riktigt bra översikt.

   Jag tyckte Helbers inslag om löner var väldigt intressant, men jag samtidigt tyckte jag han var väldigt försiktig. Han kommer trots allt från klubbsidan. Det är klart han är försiktig med att säga för mycket om vilka höga löner som betalats ut.

   EDIT:
   Jag lade till en kommentar i artikel för att spegla att siffran är ”väl tilltagen”. Jag vill inte heller att folk ska tro att detta är en lön många spelare kan nå, om ens någon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *