Stefan Bengtzén om damlaget, Behrn Arena och framtiden

Stefan Bengtzén om damlaget, Behrn Arena och framtiden

Under förmiddagen fick jag en chans att grilla general manager Stefan Bengtzén om allting kring damlaget som Örebro Hockey nu tagit ansvaret för från Örebro Hockey Ungdom.

Om vi börjar från början rekryterades Stefan Bengtzén till Örebro Hockey som ny general manager för lite mer än ett halvår sedan och redan i den processen var damlaget en del av diskussionen. Bengtzén var en av de främsta kandidaterna för jobbet enligt VD Mikael Johansson, om inte den främsta, och en viktig del av det var hans syn på damhockey.

Örebro Hockey har pratat om att starta ett damlag i ett par år, men det har inte hänt så mycket och en del av förklaring har varit brist på isytor. Ett problem som dock inte ser ut att lösas någon gång snart och som man nu väljer att försöka jobba runt.

Tyvärr blev inspelningen av intervjun allt annat än bra och visst delar har jag fått ta från minnet. 

Bengtzén kom närmast från Brynäs, men har en högst lokal förankring från tiden i Bofors. Han hade ett ansvar för damverksamheten i Brynäs, men i vår diskussion ville han hellre prata om Karlskrona, där han var innan Brynäs, och som han närmast öser beröm över för deras hantering av flick- och damhockey. Något som de sköter otroligt bra enligt honom.

– De (Karlskrona) gör ingen skillnad på pojkar och flickor. De utbildar spelare, sedan är det så klart upp till var och en att ta till sig det. 

– Brynäs har sitt A-lag för damer, men ingen flickverksamhet. Det blev att värva spelare till det laget […] Jag vill att vi i Örebro ska bygga vårt lag med egna spelare och satsa på spelare från den egna regionen […] När nu klubben tar över ansvaret så hoppas vi även att det ska locka tillbaka spelare som lämnat för andra klubbar.

Du tänker tjejer som växt upp här och som nu också får chansen att representera laget de sett upp till?

– Ja, precis. Vi tänker oss att vi ska försöka jobba med de spelare som finns inom en tiomilsradie. Jag vill inte hålla på att värva ihop ett lag med en massa utländska spelare. Vi vill bygga från grunden.

Bengtzén är närmast övertydlig med att han tycker att vi tar in alldeles för mycket utländska spelare till SDHL och att landslaget ramlat ur A-VM är en konsekvens av detta. Leif Boork var tidig ut med denna kritik och Bengtzén är inte sen att hålla med. Det är svårt att inte hålla med lite grann i alla fall.

Borde man begränsa antalet utländska spelare?

– Ja, absolut! 

Vi kommer flera gånger tillbaka till hur viktigt han tycker det är att man bygger något bra från grunden och ger tjejerna möjligheten att bli så bra som möjligheter som det är möjligt, men det måste också få ta sin tid. Man får verkligen intrycket att det här är något klubben har en långsiktig plan för och att damhockeyn är här för att stanna.

Har du kollat något på Malmö och Färjestad som har liknande ambitioner, men ligger några år före i utvecklingen?

– Färjestad har jag koll på. De hör ju till samma region som oss, region väst. Även Brynäs hör till region väst. De har satsat i omgångar, men inte nått hela vägen. 

– Målet är SDHL, inget snack om det. Sedan måste det få ta den tid det tar. 

Ni har inte fört några diskussioner med till exempel Lindesberg eller Kumla för att kunna ge damerna bättre och fler istider?

– Nej, vi anser att kommunen här ska ta ett större ansvar för detta. Damlaget kommer att fortsätta träna på Trängen som det är just nu, men vi vill också att de ska få spela i Behrn Arena.

För ni några diskussioner med Örebroporten om att anpassa arenan för att kunna få plats med damerna?

– Jag vet att Micke pratar mycket med dem om anpassningar som behöver göras, men vet inte exakt om detta. 

Kan det bli aktuellt med flicklag och Hockeygymnasium för tjejer i Örebro?

– Vi har väckt frågan med Virginska där killarna går, men det bygger ju på att det finns ett underlag också. För juniorlag tänker vi kanske något i banorna om ett U16-lag och sedan A-laget. Det kan vara svårt att få ett bra seriespel om inte underlaget finns där.

Hur ser ni på ledarsidan? Kommer Ulf (Gynning) att följa med laget? Kan det bli aktuellt med en sportchef för damerna framöver? 

– Ulf kommer att följa med laget den här säsongen. Vi kommer det första året att ta över laget och komma igång. […] Jag har fått listan med spelare precis och ska lägga in dem. 

– Just nu ligger damerna under mitt ansvar och det har jag räknat med att ta hand om under det kommande året. […] Sedan måste även ledarsidan utvecklas med laget, men just nu kommer den att följa med laget (från ÖHU).

Kommer man att kunna följa damerna på hemsidan?

– Ja självklart. […] De är en del av Örebro Hockey. 

Avslutningsvis ville Bengtzén verkligen trycka på att kommunen behöver ta sitt ansvar gällande isytorna, och att klubben siktar på att arrangera ett antal matcher i Behrn Arena under säsongen. Förhoppningsvis kommer man att kunna göra det i anslutning till herrlagets matcher därmed locka rejält med publik till damerna.

Just nu kommer det inte att gå att köpa säsongskort för damerna för att kunna stötta dem direkt utan tanken nu är att baka in det i Örebro Hockey som förening. Exakt hur det kommer att se ut i framtiden är inte satt ännu utan det är något som får växa fram med tiden.

Det finns alltså inget direkt sätt att stötta just damerna i detta skede utan klubben ser dem som en del av helheten, vilket å andra sidan kan vara en bättre väg att gå. En förening, två A-lag.

Örebro Hockeys ambitioner är tydliga och långsiktiga. Det märks också att Stefan Bengtzén är taggad på uppgiften. Han har tydliga besked och spinner gärna iväg i sina svar, men är inte rädd för att dela ut kritik där han så ser det nödvändigt. Det himlas inte med något om att detta kommer att ta tid och att det måste få göra det.

Damhockeyn i Örebro behöver få växa fram och med Örebro Hockey som organisation bakom sig hoppas man att man ska kunna både locka till sig spelare, men framförallt kunna behålla de unga talanger som kommer fram i regionen.

Klubben vill inte köpa sig framgång med dyra importer och spetsar som inte utvecklar klubben. Det ska vara regionens tjejer som tar laget till toppen och nu när Örebro Hockey är den som sköter A-laget hoppas man att det ska också generera ett större intresse för tjejer att testa hockey, men också att bli kvar i Örebro istället för att söka sig vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *