Arenorna ska utredas, till vilken och vems nytta?

Arenorna ska utredas, till vilken och vems nytta?

Behrn Arena och inte minst ishallen har varit en nagel i öget på kommunen under ett antal år nu. Tillsammans med Örebroporten bestämde man sig för att rusta upp Toyota-hallen/bunkern/etc. för bra många miljoner för att leva upp till arenakraven som finns från SHL och Svenska ishockeyförbundet. Faktum var ju trots allt att det läckte in och det var ingen fräsch arena överlag. Det var rätt skämmigt att en stad av Örebros storlek hade en så väldans nedgången arena.

Det pågick en ordentlig hockeysatsning och ett lag med stjärnor som Henrik Löwdahl, Johan Wiklander, Marcus Weinstock, Jared Aulin och Conny Strömberg skulle ta Örebro in i finrummet igen. En bättre arena var ett måste på alla sätt och vis.

Strax över 80 miljoner skulle det projektet gå på. Det sprang iväg över 130 miljoner innan det blev svårare att få fram mer information. Kommunen ville helst inte prata om det om det efter det. Saken var bara den att det projektet handlade om att nå precis över tröskeln för att bli ”godkända” och få en polerad yta.  Sedan måste man säga att de har lyckats skapa en stor arena med en väldigt intim känsla som möjliggör en fantastisk stämning, men bortom det saknas det mycket.

Ett problem med att bara sikta strax över godkänt är att produkten man fick i slutändan var inte alls i klass med övriga arenor på så många sätt. Många SHL-arenor runtom i Sverige satsade snarare mot MVG med massor av loger, gott om biytor som går att utnyttja för allt möjligt som restauranger, butiker och konferenser. Det finns gott om alternativa inkomstkällor och möjligheter att göra arenan attraktiv för så mycket mer än bara ishockey.

Behrn Arena har inte ens ett ordentligt kök idag.

Det saknas handikappanpassningar för de dyrare loungerna.

Det är kö till logerna runtom arenan för det finns alldeles för få. Nu kommer man bygga ut med fler och det kommer generera mer inkomst till klubben, men jag vågar knappt föreställa mig förhandlingar som krävdes för att få igenom detta. Örebro Hockey har önskemål om att genomföra så mycket mer för att kunna få ut mer av arenan både under match och annars, men frågan är om det kommer bli något av av dessa förslag.

Efter att det första projektet blev så väldigt mycket dyrare än tänkt har varenda liten förändring som Örebro Hockey velat genomföra, för att få en mer komplett arena som genererar mer pengar till klubben och i förlängningen staden, mötts av en vägg i form av segdragna förhandlingar som verkar designade för att trötta den bäste. Kommunal byråkrati av värsta sort skulle man kunna säga.

Örebro Hockey betalar redan idag en hög hyra och varje försök till förändring resulterar i en ännu högre sådan. Kommunen är trötta på att lägga ut pengar på ishallen. Örebro Hockey har tröttnat på att spela i en långt från optimal ishall med begränsade möjligheter att driva en framgångsrik hockeyklubb. En arenautredning som ska vara klar till nästa sommar ska ge svar på hur isytorna som finns ska kunna nyttjas på bästa sätt, men även möjliga förändringar runtomkring.

På frågan om fler isytor säger kommunen tvärt nej. Detta då till trots att Örebro är sämst i Sverige. Sämst i Sverige, men kommunen bryr sig inte. ÖHKU Damer har inte ens tillgång till is innan många barn gått och lagt sig och har dessa tider under en ganska begränsad del av året. Möjligheterna för tjejer att spela hockey i Örebro är ett förbannat skämt, och den alarmerande bristen på isytor är i högsta grad anledningen till det.

På frågan om fler och bättre biytor verkar det också inte bli mycket av. De verkar tycka att man ska bara kunna konvertera lite förråd till så butiker och det ska bli bra.

Jag har svårt att tro att den här utredningen kommer visa på någonting vettigt i slutändan. Den är ett sätt för kommunen att kunna slå bort frågor ett år till i väntan på att utredningen ska bli klar..

Kanske blir det ändå för Örebro Hockey att bygga en ny ishall någon annanstans som de själva äger och driver. En ishall med bra biytor, en arena som går att utnyttja för evenemang av andra slag och som loger som räcker kanske inte till alla, men många fler i alla fall. Och minst ett ordentligt kök.  Givetvis kommer alla ytor också vara handikappanpassade för det här 2018 och även om man sitter i rullstol ska man kunna ta sig fram överallt i en modern arena.

Det skulle också öppna upp för en satsning på ett damlag, vilket verkar omöjligt idag med tanke på de förutsättningar som ÖHKU Damer har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *