Backar, Målvakter: tankar och kommentarer

Backar, Målvakter: tankar och kommentarer

Eftersom den till synes väldigt snälle och sympatiske Niklas Johansson verkar ha en dold sadistisk sida och inte vill släppa den sista pusselbiten i lagbygget, och denna del är på forwardssidan, får vi väl börja med att tycka till lite om de målvakter och backar som finns i laget.

Det finns ingen större anledning att tro att det kommer ske några direkta förändringar där och vi kan nog känna oss rätt trygga med att göra en utvärdering och inte behöva komplettera den inom kort.

Målvakter

Om vi börjar med de två målvakterna: Eero Kilpeläinen och Stefan Stéen. Kilpeläinen visade redan förra året att han har en högstanivå som är mycket hög, även för SHL. Han var delad etta i antal hållna nollor, men tyvärr fick han spela alldeles för mycket och bröts ned, vilket ledde till att han och laget släppte in alldeles för många mål under en för lång period.

Med bättre avlastning, man verkade inte riktigt lita på Brage förra säsongen, tror jag Kilpeläinen kan höja sin lägstanivå betydligt, och det tror jag också att Stefan Stéen kan förse honom med. Kanske rent av så pass att han kan faktiskt sno åt sig förstaspaden under perioder. Stéen är fortfarande ung, men har samlat på sig rätt många matcher i SHL redan.

De flesta har varit i rollen som backup, och ska vi vara ärliga är Kilpeläinen den spontana ettan av dessa två, men intrycket är att Stéen redan har ett större förtroende hos tränarna och därmed kommer att få spela mer än vad Brage gjorde föregående säsong. Stéen är en bättre målvakt, framförallt jämnare, och han borde kunna hjälpa laget till ett antal segrar.

Backar

Det är på backsidan det skett flest förändringar från förra säsongen. Viktor Ekbom, Victor Bartley, Alexander Hellström och Daine Todd fick alla lämna. Mot slutet av säsongen kom Nick Ebert och Ari Gröndahl in i laget, och där kommer också den första att åter ansluta till laget nu nere i Köln, men sedan också till ordinarie säsong i mitten/slutet av september. Han missar de två första av skattetekniska skäl, men sedan kan han gå för fullt.

Jag är inte riktigt såld på resonemanget att man ersätter vissa backar med andra rakt av för det är stor skillnad mellan de backar som lämnade och den som kom in. Det känns som att man verkligen sökt sig mot klart mer spelande backar i år, det gjorde man väl lite av ett försök till förra säsongen också, men budgeten gjorde det extremt svårt då.

De två kanske mest spännande, nya namnen är för min del Nick Ebert och Marcus Björk. Ebert kom till Örebro förra säsongen efter att ha varit skadad och han var inte hundraprocentig under de matcher han spelade med klubben. Det var också relativt få matcher, men han imponerade. Frågan är vilken nivå han ligger på egentligen när han är hel och kan han hålla en hög nivå en hel säsong? Det finns lite frågetecken, men nog ser det väldigt lovande ut.

På samma vis tar nu Björk klivet upp en nivå och ska bevisa att han kan ta med sig sin fina poängproduktion från Hockeyallsvenskan till SHL. Han har ett grymt skott och ett fint öppnande pass. Det många nog vill veta är om han klarar av den defensiva biten i SHL. Spelarna är bättre och snabbare och det gäller att hitta en lösning snabbt i egen zon. Jag hoppas han kan växa in i SHL på ett bra sätt, och det tror jag att han kan göra. Frågan är kanske hur mycket tid han behöver på sig för att göra det.

Rasmus Rissanen verkar av många se som en ersättare för Alexander Hellström. Även om Rissanen är en ganska defensiv pjäs känner jag att han har fler kvaliteter i sig än bara sarg ut. Mest för att jag i alla fall i tanken vill tro att man inte vill ha en spelartyp likt Hellström längre. Rissanen har varit och nosat på NHL-spel så han är knappast oduglig med pucken. Han ska rent vara bra på att slå ett snabbt förstapass, men samtidigt kommer vi nog inte se några vilda soloåkningar genom mittzon från honom.

Det såg vi dock ett par, och vi hoppas att vi får se fler av, från Jonathan Andersson. Den killen har nog allt för att gå långt. Han hade till och med ett NHL-kontrakt på bordet från Nashville, men valde att tacka nej. Nasvhille förlängde nyligen med Ryan Ellis och har nog har NHL:s bästa backlinje. Jag tror Anderssons chanser till speltid i NHL hade varit små i all ärlighet. Han gjorde nog rätt som tar en säsong till här hemma och kanske får napp från en mer passande klubb efter ännu en fantastisk säsong, för det tror jag vi kan vänta oss.

Behöver man ens presentera Kristian Näkyvä? Finländaren med det fina skottet, spelsinnet och passet som är bra nog att vara del av ett av SHL:s bättre powerplay. Han ska vara en ledande back i Örebro och jag har inga tvivel på att han kommer att vara det. En prestigevärvning av Niklas Johansson.

Hemmasonen Gustav Backström fick förlängt med klubben ganska sent även om det surrades länge om att han skulle bli kvar. Jag vet att det finns de som tyckte detta var fel, men jag är nog ganska säker på att Backström kommer få en lite mer tillbakadragen roll än tidigare år. Nu finns det flertalet stora namn som han kan arbeta i skuggan av och där tror jag han kommer att kunna växa till sig lite på så vis att han kan slappna av lite mer och fokusera på sitt. Hans boxplaystatistik har dessutom varit konsekvent bland lagets bästa.

Sedan har vi Lukas Pilö som vi alla tog till våra hjärtan förra säsongen, våga inte påstå annat. Han kom in och gjorde mer än vad man kunde hoppats på från en ung junior. Nu har han fått A-lagskontrakt och det ska bli mycket intressant att följa honom i SHL. Han kommer kanske inte få överdrivet mycket speltid, men det ska likväl bli lika intressant att se honom försöka växa in i SHL-rollen.

Det är lätt att kanske glömma stabile Linus Arnesson. Jätten som kom till Örebro från Providence Bruins efter tre säsonger i Nordamerika fick kanske inte alltid spelet att stämma fullt ut, men han är fortfarande ung och han vill utvecklas från en utpräglad defensiv pjäs till mer av en tvåvägsback. Just den offensiva låste sig tyvärr för honom ofta. Jag hoppas han kan få det att släppa nu.

Sedan har laget även valt att lyfta upp unge Alfred Barklund. Huruvida han kommer få se något SHL-spel redan denna säsong vet jag inte, men han är med på försäsongen och han är ett spännande namn för framtiden. En spelskicklig back som klubben säkert kommer få nytta av längre fram.

Med det sagt tycket jag det är tydligt att man sökt sig mot mer spelande backar med bra pass, och att man också har hittat det. Det är utan tvekan den bästa backsida vi sett i Örebro Hockey, men det betyder inte att den är toppklass i SHL för det. Det finns en del lag som besitter vansinnigt fina backuppsättningar, men det gäller att bygga ett lag och få spelet för alla att stämma också.

Nu väntar vi bara på den där sista spelaren. Om det blir Gilbert Brulé, som har KHL-anbud också, återstår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *