Fakturor till kommunen och lite om nyemissionen

Fakturor till kommunen och lite om nyemissionen

Örebro Hockey och VD Mikael Johansson kände sig lugna inför årsmötet för cirka två månader sedan och det fanns väl fog för det sett till hur det gick förra året. Det fanns ingen större anledning att oroa sig över att det skulle bli något liknande igen. De skulle klara elitlicensen enligt konstens alla regler, även om det fanns en stor uppskjuten skattefordran som man kanske hade kunnat ifrågasätta, men det är inte helt onormalt att man gör så.

Årsmötet gick också lugnt till även om det igen kändes aningen amatörmässigt bitvis. Det måste till en ny ordförande som kan regler och lagar nästa år, helst någon som också är medlem i föreningen och därmed kan ge utslagsröst. Antalet medlemmar har annars ökat på sedan förra året, men fler måste till för att man inte ska kunna kuppa in beslut. Demokratiproblemet är inte ur världen.

Ansök om medlemskap

Anledningen till att man klarade av elitlicensen var främst den nyemission som gjordes omgående förra sommaren. Denna riktades mot ett utvalt antal personer, vissa mer frivilliga än andra vad det verkar. Jag tror varken förra ordförande eller VD var jättesugna på att få ett fortsatt engagemang i klubben efter hur de fick lämna. Nu verkar det som att i alla fall VD:n slapp undan trots påtryckningar. Jag tänker inte gå in på detaljer, men klubben verkade mer intresserade av att gå vidare än att tjafsa här när han stretade emot.

Kort innan årsmötet fick jag vet att Örebro Kommun var inte alls glada över en faktura de fått in. Belopp och exakt vad den innehöll framgick inte av tipset, men efter att ha grävt lite i det visar det sig att Örebro Hockey har fakturerat Örebro Kommun för en loge. En loge för en säsong kostar cirka 250 000kr om någon vill veta, och det är kö till dessa. Efter vidare grävningar har det kommit fram att denna loge ska egentligen ingå som en del av det namnavtal som finns mellan Örebroporten, Behrn Fastigheter och Örebro kommun. Det är alltså Behrns loge Örebro Hockey fakturerar för som de ska ha som del av namnavtalet för arenorna.

I samma veva hittade jag ett antal andra fakturor också. Totalt på belopp uppemot 3,2 miljoner kronor till kommunen från olika delar av Örebro Hockey-koncernen. Hälften av detta var för det partneravtal som kommunen har med Örebro Hockey. I denna faktura ingår ett belopp på hela 1,35 miljoner som är för ”Partnernätverk”. Aningen diffust, men vill kommunen sponsra klubben genom att vara Diamond Lounge-partner och lite utöver det är jag inte den som säger emot, men jag hade gärna sett det hela lite mer specificerat när det är fråga om mina egna skattepengar. Någon loge är inte med som del av denna faktura utan endast tillgång till Kinnarps Lounge och Diamond Lounge för två personer.

Andra hälften är betydligt mer intressant och bestod av två fakturor på 800 000kr styck. Dessa är motiverade som ersättningen till Örebro Hockey per det namnavtal som jag nämner ovan. Man har då fakturerat kommunen för åren 2017 och 2018. Örebro kommun drog ned sponsringen kraftigt under 2016 och detta ledde till ett inkomstbortfall på cirka 400 000 per år för både hockeyn och fotbollen. Några fakturor har jag inte sett till från ÖSK, men de har inte bokslut än på ett tag heller.

Det här innebär också att fakturor på totalt 1,85 miljoner skapats den sista dagen före böckerna stängdes. Det har också skapats motsvarande kreditfakturor. Hur det påverkat resultatet för föregående säsong kan vi inte säga säkert, men de skapades väldigt skyndsamt i alla fall.

Man har tagit detta beslut efter att ha kollat med Örebrokompaniet som har rollen att distribuera pengar till klubbarna och där fått det klart för sig att några namnpengar inte finns längre som del av deras utbetalningar. Detta känns väldigt märkligt för när man läser igenom namnavtalet står det klart och tydligt att de pengar som Behrn betalar för namnet ska komma de klubbar som nyttjar arenorna till godo. Det är glasklart i mitt tycke, och det verkar Örebro Hockey hålla med om. Eftersom man till synes inte fått några pengar från namnavtalet har man valt att fakturera värdet på detta, samt logen som ingår.

VD Mikael Johansson har motiverat detta i ett långt brev till kommunchef Anne Andersson där man tycker att Örebro kommun inte tar till vara på den tillgång som Örebro Hockey är. Andersson hade avbokat ett möte som de hade inplanerat innan böckerna skulle stängas och därför blev det ett brev tillsammans med ovan nämnda fakturor istället. Han är verkligen detaljerad och visar på siffror på hur SHL-klubben är en stor tillgång och en nettoplusaffär av sjusiffrig karaktär för kommun. En degradering skulle innebär en stor smäll för kommunen på många sätt i förlorad inkomst och attraktivitet.

Den stora frågan är dock själva arenan. Örebro Hockey är inte alls nöjda med det nuvarande hyresupplägget och även om man tycker att det tagits stora steg för att få till en SHL-mässig arena i Örebro finns det fortfarande väldigt mycket kvar att göra. Bara några av sakerna som tas upp är följande:

  • En riktig entré
  • Bygga färdigt de båda hörnen i syd
  • Ett gym
  • Skottramper
  • Fler isytor
  • Handikappanpassning till Diamond lounge och Kinnarps lounge (red. anm: väldigt dåligt att detta fortfarande inte är löst)
  • Passager mot ytterväggar på de övre etagen
  • Ett riktigt restaurangkök

Kort och gott: Örebro Hockey vill inte hålla på och betala för förbättringar i arenan genom successivt dyrare hyra när beslutsvägarna är extremt långa och ledtiderna ännu längre. Speciellt inte heller när hyran redan är hög i jämförelse med vad andra klubbar betalar (Linköping och Timrå är två exempel som tas upp). Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få till förbättringar i arenan med dagens upplägg.

Det verkar dock som att man först och främst vill hitta en lösning tillsammans med kommunen där man kan utveckla Behrn Arena till en SHL-arena av högsta klass. Annars får man kolla på andra alternativ. Där antar jag man syftar på att bygga en ny arena som faktiskt kan mäta sig med andra SHL-klubbar, vilket känns som ett jätteprojekt, men å andra sidan har det visat sig fungera ganska dåligt att hyra av kommunens bolag såhär långt.

Vi har sökt klubben för en kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *