Corsi: Växjö – Örebro 2017-09-23

Corsi: Växjö – Örebro 2017-09-23

Efter dubbelmöte mot Luleå blev det dags för ett mer kvalificerat motstånd i form av Växjö i säsongens tredje match. Örebro for ner och tog sig ett av lagen som är tippade att ta hem serien och SM-guldet denna säsong, och de gjorde inte bort sig.

Om det inte hade varit för ett olyckligt felskär hade Örebro troligen fått med sig minst en poäng i detta möte. Matchen vägde en del fram och tillbaka, men summa summarum var det ganska jämnt. Örebro började bäst och Växjö avslutade bäst, ungefär. Tyvärr var det Växjö som hade ledningen när de spelade som bäst, men Örebro kan ändå gå rakryggade ur denna match.

Nedan hittar ni PB_90:s Corsi-sammanställning och kommentarer för matchen.

Laguppställning

Backar

Andersson sticker ut positivt som speldrivade spelare med en corsi på 61%. Tyngre för framför allt Aronsson och Hellström.

Forwards

Relativ jämn fördelning ändå. Franzén och Glenn hamnar överst tätt följt av förstakedjan. Kedjan med Weinstock, Mastomäki och Hudacek släppte till klart mest skott bakåt, men skapade också hyfsat mycket framåt.

Kommentarer

Matchen innehöll inte direkt många jättelägen för Örebro utan man höll sig mest på utsidan och tog skott. Växjö kommer med klart bättre lägen när dem väl kommer till anfall. Skillnaden i bägges spel är att Växjö kommer med lägena direkt mot kassen medans Örebro snarare dumpar puck för att försöka pressa Växjö. Jag skulle vilja se mer spelande anfall samtidigt som jag förstår att detta lag inte kanske är kapabla till det på samma sätt som Växjö.

Total skottstatistik: Örebro sköt 38 skott framåt och fick 43 skott emot sig. Detta ger en corsi på 47%.

3 svar på ”Corsi: Växjö – Örebro 2017-09-23

 1. Örebro förlorade matchen i första perioden, de hade tillräckligt spelövertag för att göra 2-3 mål. Avsluten var dock mjuka och oprecisa. Ofta rakt på Andren, sällan att de satt puckarna mot hans ytterlägen som krysset osv. Få direktskott också.
  Med vassare avslut hade Örebro sannolikt vunnit matchen, Växjö såg oinspirerat ut ifrån nedsläpp. Visste de jobbade sig in i matchen efterhand men var aldrig riktigt bra. Särskilt anfallsspelet lyste långa stunder med sin frånvaro.
  Tilläggas kan att jag är Växjö-fan. Såg din sida eftersom jag tittat dagligen på dagenshockey.se

  Ställt frågan tidigare till någon annans men fick inte bra svar. Vet du något om korrelationen mellan ett högt corsi och antal inspelade poäng för ett helt lag? Rent teoretiskt kan ett lag med lägre corsi gå bättre än ett med högre corsi. Ett lag kan t.ex. satsa på defensiven och sen vara effektiva framåt och på så sätt vinna matcherna trots ett lågt corsi.

  Jag misstänker att det är ett samband mellan högt corsi och serievinster om man har ett brett statistiskt underlag. Men det hade varit intressant att veta korrelationen mellan corsi och lagets poäng.

  1. Du har nog rätt i att Örebro borde avgjort matchen i första perioden. Med det övertag man hade borde man gjort minst ett mål. Jag är mest glad att det var så pass jämnt. Lagen går ju in i denna säsong med väldigt olika förutsättningar.

   Korrelationen Corsi och antal inspelade poäng finns där. Corsi innebär ju inte bara skott utan även avslut och chanser. Länken som PB_90 skickade är en bra text för att beskriva det.

   Tyvärr har det inte funnits någon bra offentlig statistiksida för SHL som det gör för NHL, vilket gjort det svårt att utvärdera spelare mer än bara +/-, poäng och skott framåt.

   Nu verkar nya hockeynews.se ha det på sin sida. Jag hoppas de fortsätter med det och kanske kan bli lite snabbare på att uppdatera sidan. Då kanske vi kan få en bra statistiksida till sist.

 2. Hej! Rent teoretiskt kan vad som helst hända. Som exempel från förra året så gick ju Karlskrona svinbra innan jul. Corsin var värdelös och dom föll som en sten under andra halvan av säsongen som många förutspådde. Så över tid brukar corsin faktiskt vara en bra indikator. Petter Carnbro som gör Frölundas analysjobb skrev ett intressant inlägg om det nyligen, rekommenderar det varmt! 🙂

  https://numerartovertag.wordpress.com/2017/09/21/vad-kan-vi-lara-oss-av-15-matcher/amp/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *