Dags att börja hämta hem spelare

Dags att börja hämta hem spelare

Att klubben slog på stort och värvade hem centrar inför denna säsongen var knappast chockerande på något vis. Förra säsongen var det en himla rotation på spelare som fick inta centerpositionen och en del av dem var inte alls vana vid det. I världens tredje bästa liga behöver man ha mer positionsstarka spelare än så. Det går inte annars och det insåg klubben.

Att man då säkrar upp med Joakim Andersson tidigt var kanske en bra sak. Om det inte hade varit för hans skador och det faktum att man gav honom så mycket pengar att man satte sig själv i handbojor och kunde inte värva andra intressanta namn som kom ut på marknaden. När både Ryan Gunderson och Mattias Karlsson dök up, båda med lokal anknytning på olika sätt, hade man inte pengar över till att kunna konkurrera.

Det jag känner många irriterar sig på idag är att det varit flertalet av dessa typer av värvningar på senare år som slagit väldigt fel. Jakub Petruzalek och Justin Hodgman är kanske de mest uppenbara. Klubben valde också att ge monsterkontrakt till Ville Viitaluoma och Marko Anttila efter att de varit starkt bidragande till att Örebro klarade sig kvar i SHL. Båda spelarna hade sedan väldigt svårt att komma upp i samma nivå efter det och deras kontrakt var två hinder i jakten på andra stjärnspelare som kunde bidra med poäng i deras ställe.

När man sedan värvat dessa spelare blir det att försöka handla på en budget för resten av positionerna och där har klubben faktiskt gjort mycket bättre ifrån sig. I år är det kanske gått lite sämre när både Siim Liivik och Dominique Heinrich blivit ifrågasatta, men säsongen är fortfarande ung.

Samtidigt har klubben varit framgångsrika i flertalet av sina billigare värvningar genom åren: Alexander Hellström, Daniel Viksten, Greg Squires, Joel Mustonen och Martin Johansson kom från Hockeyallsvenskan, Liiga och Brynäs fjärdekedja. Libor Hudacek värvades från den slovakiska ligan. Petr Zamorsky lånades in från den finska ligan. Derek Ryan kom från den Österrikiska ligan.

Jag skulle även säga att Michael Haga är såhär långt också en bra värvning från Hockeyallsvenskan, men han behöver kanske lite mer tid för att verkligen växa in i SHL. Jag vet inte vad vi ska säga om Gustaf Franzén ännu eftersom han knappt fått chansen i SHL ännu, men jag vet att Vita Hästen gillar honom skarpt.

De dyra värvningarna har tvingat Örebro försöka handla smart med de pengar som blivit över och det har de ändå gjort det ganska bra. Problemet har snarare varit att det har varit väldigt mycket pengar som kastats i sjön med flopparna. Det är miljoner, många miljoner det är fråga om, och tyvärr har det varit lite för mycket chanskaraktär på en del värvningar. Det har varit för hastigt och för mycket pengar som riskerats i hopp om att hitta en riktig stjärnlirare.

Jag börjar nästan tro lite att Örebro inte själva förstår hur bra SHL är. Eller rättare sagt hur mycket bättre SHL är än många andra ligor ute i Europa.

För att återansluta till rubriken kan jag tycka att det börjar bli dags att ta vara på alla de talanger som flydde Örebro innan det fanns en högklassig juniorverksamhet i staden, men även de som valt att söka sig till andra orter av andra anledningar. Många valde att gå till Linköping eller Karlstad tidigare och det mest uppenbara namnet där är kanske Marcus Högberg. Nu tror jag det kan bli svårt att få loss honom och Örebro behöver inte riktigt målvakter.

Ett annat namn på SHL-nivå är Stefan Warg som nu etablerat sig på den nivån. Han tog lite tid på sig, men är numera en given back i Malmös uppställning. Igen, inte säker på att det är rätt för Örebro att värva honom. Däremot är tidigare nämnda Mattias Karlsson ett annat namn som borde vara av intresse (och han var det). Han må vara från länet, men har aldrig representerat Örebro i något sammanhang. Det är inte långt till Guldsmedshyttan dock.

Ett annat namn jag personligen fastnat för är Christopher Fish som tagit ett nytt kliv i Västerås denna säsong. Han spelade juniorhockey i Örebro innan han valde att hoppa över till Linköping där han också fick SHL-debutera. Han står på sex mål och sex assist på 17 matcher just nu och gör många fans glada med sin riviga spelstil. Han är fortfarande relativt ung och skulle nog kunna göra ett bra jobb som en kompletterande spelare även i SHL. Hans hårda jobb och goda inställning borgar för det. Om han sedan kan ta ytterligare kliv där kan han nog bli en långvarig spelare i SHL.

Det finns ändå en styrka i att ha lokal anknytning på sina spelare, men det får givetvis inte gå ut över kvaliteten. Örebro har ett litet distrikt att försöka ta upp spelare från och det är därför man väljer att samarbeta så mycket med de andra klubbarna i länet. Man vill stötta och ge dem möjlighet att ta fram nya talanger. Allt kan inte hänga på att endast Örebro får fram nya namn för SHL. Det kommer aldrig att hålla i längden.

Om man sedan kan ta till vara på de talanger som flytt länet av olika anledningar, både före och efter, juniorverksamheten etablerat sig, och samtidigt få in kvalitet i laget tror jag det kommer att gynna laget i det långa loppet. Om klubben kan visa att de är en attraktiv arbetsgivare kommer det att locka unga att pröva på ishockey och det kommer att locka folk till matcherna. Det är roligare att kolla på när grabben från kvarteret spelar än Antti Hulkkonen, Nate DiCasmirro, Mario Altmann, etc.

Låt de lokala talangerna ta plats där de kan ta plats. Det finns ett stort långsiktigt mervärde i det. Skellefteå blev inte det lag de är idag, eller i alla fall varit de senaste säsongerna upp till denna säsong, genom att fylla ut laget med spelare lite varstans ifrån. De tar in juniorer och försöker verkligen låta den lokala anknytningen sätta en prägel på de platser i laget där det finns utrymme för det.

Nu har klubben blivit duktigare på att släppa fram egna talanger också, men sett till den faktiska speltiden bland juniorspelare är klubben fortfarande bland de absolut sämsta i SHL enligt en granskning av Hockeymagasinet. Jag kan bara hoppas att detta kommer att bättras på över åren som kommer.

Och så klart, Gustav Backström bara måste bli kvar i klubben som han spelar idag. Lokal kille. Stabil back. Lag byggs runt sådana spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *