Försäsongen hittills

Försäsongen hittills

Örebro kom till Köln som regerande mästare, men det verkade inte riktigt som att man tyckte det var lönt att försöka försvara den, eller så chansade man helt enkelt, för att resa dit extremt tidigt på morgonen för att sedan spela match tidig eftermiddag mot det troligtvis svåraste motståndet. Nu är det bara en försäsongsturnering, men samtidigt så får man bara ett antal matcher att sy ihop allting innan säsongen börjar.

Rögle

Den första matchen kändes därmed aningen bortkastad för Örebros del. Första perioden var Rögle klart överlägsna och Örebro kom in i matchen litegrann efter det, kanske för att Rögle slappande av lite mer, men matchen var redan körd då.

Jag vet inte vad man ska säga om den matchen. Örebro fick kanske Rögle att se onödigt bra ut? Jag vet inte. Svårt att utvärdera när Örebro dessutom ofta har problem med Rögle. Känns som en bortkastad träningsmatch på många sätt.

Jag vill inte på något vis ta ifrån Rögle segern. De förtjänade den genom bättre förberedelser och en bättre genomförd match. Oförskämt bra powerplay dessutom såhär tidigt på säsongen.

Langnau

Scenförändring å det grövsta. Örebro kom ut som ett helt annat lag. Tänk vad en natts ordentlig sömn kan göra? Nu hade man även gjort lite förändringar i laguppställningen och bland annat hade Nick Ebert anslutit. Han kom också att sätta sin prägel på matchen och bidrog med hela tre assist i sin första match. Han var väldigt tongivande samtidigt som Örebro överlag gjorde en klart bättre insats.

Nu släppte man tre mål ändå och det är kanske lite i mesta laget, men segern var aldrig hotad och Ebert fick göra sin debut på försäsongen på ett storstilat sätt.

Köln

Om matchen mot Langnau var lite av en svängig historia rent spelmässigt var matchen mot Köln lite mer tillknäppt, men inte mycket. Det var två lag som tog ut varandra mer, men Köln var det starkare laget inledningsvis och det kändes kanske inte helt rättvist när Marcus Björk stänkte in 1-0 från blå.

Örebro utökade sedan genom ett samspel mellan Shane Harper och Aaron Palushaj. Det var en klart märklig styrning som letade sig in och vi hoppas på att få se mer av det samarbetet. Marcus Björk spikade sedan 3-1 i tom kasse, vilket innebar två mål från honom.

Örebro var kanske inte det bättre laget sett över hela matchen, men hittade ett sätt att vinna ändå.

Kommentarer i övrigt

Den konstiga resan ner till Köln gjorde den första matchen nästan bortkastad även om Sundblad försökte linda in det efteråt. De andra två matcherna visade Örebro på ett mycket bättre grundspel och det gav en mycket bättre hänvisning om hur laget vill spela.

Rodrigo Abols missade tyvärr den första matchen på grund av något märkligt biljettstrul, men när han väl var på plats och fick spela visade han ändå på en del intressant insatser. Sedan är han ingen förstacenter idag, men det ska bli intressant att se vart det kan leda.

Nick Ebert kom in med dunder och brak under den andra matchen och var nästan matchavgörande där, men märktes sedan inte alls på samma sätt i den andra matchen. Den var mer tillknäppt och tillät inte backarna att vara lika äventyrliga.

Kristian Näkyvä har visat att han kan bli den ledande backen i laget som han är värvad som, minst av allt offensivt. Han skjuter mycket och har varit inblandad i många av målen. Defensivt har det blivit lite väl många utvisningar, men så har domarna också varit sjukt petiga.

Aaron Palushaj har också visat att han kan producera farligheter och göra poäng. Shane Harper med sin snabbhet har också lyckats bryta sig fram frekvent och ser han möjligheten att tjuva lite vid ett kontringstillfälle då sticker han direkt.

Jordan Boucher besitter även han en väldig fart på rören och det kan bli mycket nyttigt under en lång säsong. Jag tror det kommer bli en fråga om vilken roll han är villig att acceptera och till vilket pris. I dagsläget ska han peta Marcus Weinstock för att få speltid längre upp i formationerna och det vet jag inte om han gör. Weinstock med sitt spelsinne känns som han bör spelare med lite bättre spelare som kan ta vara på chanserna han skapar.

Sedan har vi det unga gardet med Anton Johansson, Viktor Lodin, Glenn Gustafsson, Christopher Mastomäki (han är yngre än man tror) och bröderna Spink. Johansson och Lodin har imponerat under sina första riktiga chanser i A-laget.

Inget snack om det. Nu fick Lodin en smäll mot huvudet och jag hoppas det inte är något allvarligt där. Både han Johansson har visat att de förtjänar en chans denna säsong och jag hoppas de får den. De ser inte ut som några veliga, naiva juniorer på isen utan tar för sig och gör jobbet.

Glenn är inte mycket att säga om. Han jobbar hårt och smäller på bra. Verkar fått upp farten lite under sommaren, vilket var något jag efterfrågat. Kommer bli mycket nyttig. Samma sak med Mastomäki som är grymt säker hemåt, bra tekare och genererar mycket trafik framåt. Skjuter mycket, men träffar kanske inte lika bra. Grymt nyttig även han i många spelformer.

Tyson Spink har tyvärr varit småskadad och inte spelat någonting under försäsongen. Tylor däremot har fått visa upp sig och han går att känna igen på gott och ont. Han tar fortsatt lite felbeslut i defensiven, men kanske inte lika mycket som man fått se tidigare. Offensivt har han alltid varit mer produktiv och det har han fortsatt visat.

Marcus Björk har kanske lite att göra med jobbet i defensiven, men offensivt skjuter han och det är det han ska göra. Det är inte så att han varit en direkt svaghet bakåt, men det har varit något/några lite märkliga beslut.  Jonathan Andersson som han spelat med har varit sitt gamla jag, och det skulle förvåna mig om det inte blir fler landskamper. Tillsammans tror jag de kan blir riktigt, riktigt bra.

Tom Wandell vet jag inte om han är 100% just nu. Han har vilat en del och han har haft stunder av briljans, men ibland känns det också som att det inte riktigt klaffar för honom. Någon det däremot klaffar för mest hela tiden är Jere Sallinen. Han känns bättre än någonsin tidigare. Jag ser verkligen fram emot att se honom spela nu.

Det återstår ett flertal matcher här hemma i Sverige. Dessa kommer sändas på Cmore vad det verkar. Det ska bli intressant att se om Örebro kan hitta sitt spel allt mer under dessa återstående matcher. Bortsett matchen mot Rögle har det ändå sett rätt lovande ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *