Kontraktssituationen i laget #4

Kontraktssituationen i laget #4

Bara 11 matcher återstår och Örebro är inne på slutspurten. Ambitionen nu är att jaga ikapp först Djurgården och sedan ett av lagen ovanför dem, Luleå eller Karlskrona. Båda dessa lag har ganska usel form just nu medan Örebro har hittat in på ett vinnande spår. Luleå är utan tvekan säsongens stora besvikelse såhär långt och skulle Örebro lyckas peta ned dem från den sista play-in-platsen vore det ett rejält fiasko.

Nicklas Grossman har fått visa vad han går för i ett antal matcher och nu har även Fredric Andersson kommit in som en förstärkning efter att fler skador drabbat laget. Nu när en nytt uppehåll har kommit kände jag det var dags att göra en ny utvärdering av alla spelare med utgående kontrakt.

Vi börjar med backarna.

Namn Poäng +/- Utv.(min) Speltid Förläng?
Peter Andersson 2+3 +19/-13 14 16:50 Ja
Nicklas Grossman 0+0 +6/-9 6 17:17 Osäker
Alexander Hellström 0+2 +8/-17 34 13:12 Nej
Johan Motin 0+5 +18/-17 41 17:58 1 år option
Bobbo Petersson 3+4 +20/-19 18 17:13 Osäker
Petr Zamorsky 6+10 +24/-35 18 20:46 Ja

Peter Andersson tyckte jag spelat upp sig sist jag utvärderade honom och det tycker jag han gjort ytterligare. Så pass att jag inte skulle ha något emot om de förlängde med honom. Han kan rent av vara bästa back just nu. Han är sällan inne på mål bakåt, men han är inte felfri. Han gör sig bättre under Sundblads nya spel och jag har inga problem med att han skulle utgöra en breddback längre ned i uppställningen.

Nicklas Grossman kom in i laget när nästan allting såg becksvart ut. Han har gjort ungefär vad man kan begära, men inte en enda poäng hittills och -3 i baken är inte direkt godkänt heller. Han ska vara en defensiv klippa och det har han delvis levt upp till. Han bär dock upp en lön som gör att man borde kunna kräva mycket mer för de pengarna.

Alexander Hellström har gått från att vara direkt dålig till att blanda och ge. Han har fortfarande inte jättemycket speltid och han är fortsatt den back som utgör den största säkerhetsrisken. Hans fysiska spel har börjat falla på plats mer, men hans spel överlag är fortfarande för dåligt för SHL. Det kommer säkert att bli ramaskri hos ett antal supportrar om han får gå, men om laget ska utvecklas och gå framåt tycker jag man ska leta efter en modernare back.

Johan Motin verkar ha vaknat till i spelet först på sistone. Han har varit långt ifrån den form som tog honom till landslaget, men när skadorna kom på andra spelare och han blev tvungen att spela mer så gjorde han det överlag bättre. Som en breddback skulle han kanske fungera och med tanke på att det finns en option att utnyttja ser jag det som ganska troligt att han blir kvar.

Bobbo Petersson är kanske den back som gynnats minst av Sundblads nya spelmodell. Han verkar spela med ännu mindre marginaler och stundvis verkar han vara direkt ovän med pucken. Han är väldigt ojämn och gör alldeles för många misstag just nu. Han får det inte att stämma, vilket är synd för nog skulle han kunna spela mycket bättre än vad han gör. Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Hur länge man kan leva på talang och potential?

Petr Zamorsky har fortsatta problem med det defensiva spelet och även om det ibland gärna ser ut som ren otur blir man lite konfunderad när det händer honom om och om igen. Hans offensiva produktion har inte riktigt varit vad man hoppats, men samtidigt är den ganska OK. Han har en kanon till skott och jag kan tycka man ska förlänga och försöka förbättra det som brister. Det borde gå att göra.

Sedan går vi vidare till forwards:

Namn Poäng +/- Utv.(min) Speltid Förläng?
Johan Adolfsson 0+2 +6/-12 12 12:47 Nej
Fredric Andersson 0+0 0 / 0 2 14:18 Osäker
Libor Hudacek 12+13 +26/-20 18 15:59 Ja
Martin Johansson 4+5 +9/-12 2 16:40 Ja
Joel Mustonen 4+5 +10/7 10 15:26 Ja
Kalle Olsson 4+6 +8/-10 0 15:19 Ja
Greg Squires 10+10 +21/-23 6 15:41 Ja
Marcus Weinstock 3+17 +19/-20 12 16:29 Ja
Johan Wiklander 4+3 +9/-15 12 12:54 Nej

Johan Adolfsson har varit skadad en stor del av tiden sedan förra texten skrevs och därmed kvarstår det föregående utlåtandet: Han är utan tvekan en väldigt bra spelare på allsvensk nivå och han visar på bra tendenser på isen, men hans produktion är tyvärr inte tillräcklig. Borde ge plats för en yngre och bättre spelare.

Fredric Andersson har tillkommit och bara spelat två matcher hittills. Det är svårt att utvärdera honom utefter bara dessa insatser. De har varit som man förväntat sig dock. Han jobbar hårt och tekar bra. Ska han vara del av nästa års trupp? Jag vet inte.

Libor Hudacek sägs ha ett plusår i sitt kontrakt som klubben givetvis borde utnyttja. Han har tappat en hel del sedan inledningen på säsongen där han var snudd på lysande mellan varven. Hans lägstanivå är tyvärr ganska låg, men hans högstanivå gör ändå att man borde förlänga och försöka utveckla honom.

Martin Johansson har vaknat till liv på slutet och visar att han är inte bara en grym spelare i Örebro och SHL. Han borde få en ny chans i landslaget snart. Jobbar kopiöst hårt, åker snabbare än någon annan och skjuter bättre än de flesta. Inget snack om att man ska försöka förlänga.

Joel Mustonen har även han vaknat på sistone och efter en jobbig start på säsongen har han fått upp nivån på sitt spel och bidrar offensivt. En ganska dålig säsong har utvecklats till en något bättre sådan. Hans potential är så pass hög att man borde ge han en chans till. Annars kommer någon annan klubb att hugga honom och göra honom till den spelare han skulle kunna vara.

Kalle Olsson Är fortsatt en viktig defensiv kugge och gör sällan några misstag. Han är en klippa och han fyller ut en position i en tredje eller fjärdekedja bättre än väldigt många andra. Hans produktion framåt är ganska konstant, men inte anmärkningsvärd direkt. Nytt kontrakt borde ligga på bordet efter säsongen.

Greg Squires har varit lagets kanske bästa spelare i många matcher och det ryktas redan om att han skrivit på ett nytt kontrakt, men detta har dementerats av sportchefen. Jag tycker att det borde vara en spelare man ska prioritera i förhandlingarna rent av.

Marcus Weinstock är utan tvekan en viktig del av den stomme som finns i Örebro hockey. Han gör sin bästa säsong i karriären och jag kan inte komma på någon anledning till varför man inte ska förlänga med honom. Han har potential att hamna i taket i framtiden. Beröva honom inte den chansen.

Johan Wiklander har ryckt upp sig under Sundblad, men jag gissar det här är sista säsongen. Han har problem när tempot blir för högt. Jag tycker man ska släppa fram någon yngre talang.

3 svar på ”Kontraktssituationen i laget #4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *