Kontraktssituationen i laget

Kontraktssituationen i laget

Laget har bara spelat åtta matcher hittills och har förlorat fyra matcher och vunnit fyra matcher. Man har som supporter gått från nattsvart humör inledningsvis till drömmar om en direktplats till slutspelet. Det är fortfarande aningen tidigt att göra någon väldigt djupgående analys av olika spelares kontraktssituation eller prestation, men jag tänkte att man kanske kan göra det till en följetong under säsongen. Var 8-10:e match ungefär tar man en titt på hur spelarna presterat under perioden som gått för att se om de gått bättre eller sämre och kanske rent av spelat till sig ett kontrakt.

Vad ska man använda för nyckeltal för att värdera en spelare då? Det beror så klart helt på rollen den spelaren har. En som inte spelar boxplay ska givetvis inte vara beroende av hur det går där, och vice versa.

Vilka spelar har utgående kontrakt då? Vi börjar med backarna.

Namn Poäng +/- Utv.(min) Speltid Förläng?
Peter Andersson 0+1 0 8 19:40 Osäker
Alexander Hellström 0+1 0 4 14:24 Osäker
Johan Motin* 0+2 +2 25 15:51 1 år option
Bobbo Petersson 1+2 +2 2 17:09 Osäker
Petr Zamorsky 1+4 +4 10 18:29 Ja

*Option på ett år till.

Peter Andersson hade ett miserabelt första år i Örebro där han började på en väldigt låg nivå och hade svårt med spelet. Han spelade upp sig och avslutade säsongen på en klart godkänd nivå, men som helhet var nog både han och klubben lite besvikna på hur det gick. Han inleddde den här säsongen som lagets förstabacka med massor av speltid i alla spelformer, men hade lite svårt att hålla uppe sina lägstanivå. Lite svajigt än så länge, men vi vet att han kan bättre.

Alexander Hellström blev framröstad till förra årets MVP av supporterföreningen Fjortontre, men inledde denna säsongen på ett nästan uselt vis. Han fick lite speltid och den speltid han hade kändes han dåligt tajmad och tog en del konstiga beslut. Han har spelat upp sig och man börjar känna igen honom från tidigare år. Fortfarande inte någon av backarna som spelar mest, men han går i rätt riktning. I år har han inte riktigt bevisat att han ska nytt kontrakt.

Johan Motin har varit skadad och avstängd mycket, vilket gör det väldigt svårt att värdera hans insats. Förra säsongen var ett steg tillbaka jämfört med den innan när han gjorde landslagsdebut. Jag skulle tro att både klubb och spelare låter kontrakt löpa på. När han spelar rejält och enkelt är han som bäst.

Bobbo Petersson är talangen som aldrig riktigt blommat ut helt och hållet, och han har själv uttalat sin besvikelse över att han inte riktigt lyckas ta nästa steg. I samspel med Petr Zamorsky har han under de senaste matcherna verkligen börjat visa på något. Han vågar skjuta och även om han levt mycket på sin exceptionellt fina skridskoåkning tidigare behöver han nog visa att han har mer att ge. Jag hoppas han hittar nästa nivå nu. Det pratas inte så mycket om det, men han är en habil boxplayback.

Petr Zamorsky vann hela lagets poängliga under försäsongen och även om han hade en svag fjolårssäsong har han inlett denna på ett bra sätt. Han och Petersson har visat sig vara ett väldigt samspelt par, men även utan det har han ett fint spelsinne, bra förstapass och sjukt hårt skott som träffar mål hela tiden. Fortsätter han på detta vis ska Örebro vara glada om de lyckas förlänga och han inte sticker till NLA eller KHL.

Då gör vi samma sak med forwards:

Namn Poäng +/- Utv.(min) Speltid Förläng?
Johan Adolfsson 0+1 +2 4 14:31 Osäker
Anders Eriksson* 1+0 +1 0 15:32 Ja*
Libor Hudacek 4+5 +5 4 13:30 Ja
Martin Johansson 0 0 0 0:36 Ja
Joel Mustonen 1+3 +5 6 15:18 Ja
Kalle Olsson 1+1 0 0 15:40 Ja
Greg Squires 2+3 +4 2 12:20 Osäker
Marcus Weinstock 1+8 +3 8 15:09 Ja
Johan Wiklander 1+2 0 6 12:27 Osäker

*Korttidskontrakt.

Johan Adolfsson gavs ett nytt kontrakt väldigt sent i och med att han haft en jobbig skadesituation och operation att hämta sig från. När han väl fick kontrakt var det klart att han skulle lånas ut till Vita Hästen. Han gjorde ett gediget jobb i Norrköping och fick komma tillbaka när Gustaf Franzén skickades ner istället. Adolfsson har varit väldigt nyttig i fjärdekedjan och gör det svårt och jobbigt för motståndarna. Hans spel i boxplay är stabilt som satan just nu. Det man kan gnälla på är väl att han inte producerar poäng.

Anders Eriksson fick inte nytt kontrakt med Örebro inför säsongen, men fick då ett try-out-kontrakt med Färjestad som de sedan valde att avsluta innan säsongen började. Eriksson togs till nåder när det blev alltför tydligt att Joakim Andersson inte kommer tillbaka någon tid snart och att boxplay-spelet hackade betänkligt inledningsvis. Även om jag inte är helt säker på att han ska få kontrakt över nästa säsong tycker jag han kan få vara kvar året ut nu när både Joakim Andersson och Gustaf Franzén är på skadelistan.

Libor Hudacek är inte bara lillebror till Julius i målet, han är en kreativ och unik spelare. Hans högstanivå är otroligt hög med ett sylvasst skott och bra passar. Problemet är snarare hans lägstanivå som inte alls är SHL-mässig. Jag tycker att man ska förlänga kontraktet ändå. Han är en spelare som kan avgöra matcher på egen hand om han är på rätt humör. Det svåra blir att höja hans lägstanivå, men det verkar starkt kopplat till hans självförtroende och humör. En bra mental coach löser det.

Martin Johansson har en gedigen lista med skador som satt käppar för honom genom karriären. Det råder inga tvivel om att när han är hel är han en spelare för förstakedjan i SHL och skadehistoriken till trots ser jag ingen anledning till varför man inte skulle förlänga. Han är en målskytt och klasspelare. De kanske rent av kan få honom relativt billigt i och med skadorna?

Joel Mustonen är ung, ivrig och har visat att han kan göra bra med poäng på SHL-nivå. Det finns inte mycket att diskutera här. Förläng, förläng, förläng. Det finns intresse från andra klubbar om vi inte gör något.

Kalle Olsson är om ni inte visste det en av de absolut bäst tränade killarna i laget. Han är killen att slå på försäsongsträningen och det är nog tur för så mycket han spelare i boxplay och så bra som han gör det gäller det att vara uthållig och stark, men utan spelsinne gör man ingen nytta i den spelformen. Olsson är bland de bästa boxplayspelarna i SHL och han är väldigt nyttig i en tredje/fjärdekedja där han alltid är på rätt position och dessutom väldigt svår att ta pucken av.

Greg Squires kom till Örebro efter en otroligt stark säsong i Oskarshamn. Tillsammans med Libor Hudacek och Joel Mustonen har han bildat den kanske roligaste kedjan Örebro Hockey har haft under de senaste två säsongerna. Han ligger på tredjeplats i den interna poängligan och han har en hög lägstanivå. Man kan alltid lita på att Squires kommer att trampa tills benen nästan går av när han är på isen. Samtidigt som jag inte skulle bli förvånad om det blir förlängt undrar jag om det finns någon annan som kanske är bättre på hans position som importspelare? Inte för att man räknar importer längre, men tanken finns där ändå.

Marcus Weinstock ligger just nu i delad ledning i den interna poängligan och 11:e plats överlag i SHL. Han fortsätter att bli bättre och bättre år efter år trots att han hunnit bli 32 år gammal. Det är imponerande. Jag kan tycka att han visat att han är en spelare att satsa på även nästa säsong så länge han inte faller ihop totalt under resten av säsongen. Han är en högklassig passningsspelare som också kan skjuta. Sätter han några frilägen eller straffar också kommer jag bli helt övertygad.

Johan Wiklander är väl vid det här laget den gamla ”lagpappan” i gruppen. Han har massor med erfarenhet och har gått från en roll som vass målskytt till hård gnuggare. Wiklander är nog den spelare som jag lagt märke till minst av alla spelare. Han tacklar en del, men jag kan inte säga att jag märker av honom så mycket annars. Han kan ibland få någon halvchans, men det känns som att tempot i SHL gör att avsluten inte blir vad de borde varit eller en gång var. Jag är inte övertygad om att man ska ge honom ett år till. Det finns juniorer som gladeligen gör samma jobb och som kan utvecklas när de gör det.

I den första genomgången får ingen spelare sämre betyg än ”Osäker” eftersom det är så tidigt på säsongen, men längre fram får vi se vad som händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *