Krönika: Ingenting är gratis i SHL

Krönika: Ingenting är gratis i SHL

Efter att ha genomlidit ytterligare en OK insats från Örebro Hockey som genererade noll poäng i protokollet satt jag och väntade på vad som skulle sägas av spelare och tränare efter matchen. Tyvärr fick jag än en gång höra att de spelade bra och de tyckte att de förtjänade bättre.

Jag säger inte att de har fel i sak, men du kan spela världens bästa hockey och ha hockeygudarna emot dig och ändå gå tomhänt från en match. För livet i stort och hockeyn speciellt är inte rättvist mot de som bara har goda avsikter. Det gynnar den som tar för sig och Örebro gör inte riktigt det.

Förra säsongen spelade laget en rent ut sagt horribelt dåligt vissa matcher och lyckades ändå vinna. Som publik satt man förundrad över hur laget kunde vara så dåligt och ändå ta trepoängare. Det var dålig stämning och huvud hängde för ingen visste riktigt vad de skulle göra så många spelare verkade gå på instinkt och det räckte för att man ibland skulle vinna en match.

I år är det nästan precis tvärt om. De gör helt OK insatser med en mycket högre lägstanivå än senast, de försöker följa en modernare spelplan, men lyckas ändå förlora. De säger att de blir hårt straffade för sina misstag och det finns måhända viss sanning i det, men om misstagen består av att om och om igen ge några av motståndarnas bästa spelare bra lägen i slottet då är det inte speciellt konstigt att man blir straffad.

Det vore rent av konstigt om man inte blev det.

I dagsläget har Örebro gjort en aningen bättre säsong än den föregående. De har också gjort det med en trupp som är betydligt mer budgetartad. Problemet de har i år hör mer ihop med att de inte gör hela jobbet, allra mest i egen zon, och att de tappat glöden och inspirationen de hade under inledningen av säsongen.

Det är knappast så att laget har gått ner sig fullständigt, men i dagsläget har de inte råd att släppa tre mål mot ett lag som Djurgården. De behöver hålla nollan och hoppas att det räcker. För att göra det måste de följa den spelplan som finns på ett bättre sätt och just nu mest av allt se till att förhindra enkla och livsfarliga avslut nära mål.

Samtidigt behöver Örebro också hitta in på mål. Det går givetvis att vinna matcher med 6-5 istället för 2-1, men det har inte varit Örebros melodi detta år och jag har svårt att föreställa mig hur de ska kunna göra det med dagens spelarmaterial. Bevisa mig gärna fel dock för jag vill hemskt gärna ha de där tre poängen som står på spel imorgon.

Det absolut bästa vore om laget kunde hitta tillbaka till det underbara spel man bjöd publiken på i början av säsongen där man verkligen höll ihop allting och fick pressen att fungera. I dagsläget tar jag dock vilken seger som helst. Grisande eller inte, bara för att vända på denna trend.

Det är inget lag som kommer att ge bort tre poäng till något annat lag. Oavsett hur bra de tycker att motståndarna spelar. Örebro måste själva ta tag i detta. Flest mål vinner. Ser man till att täppa till bakåt ger man i alla fall laget chansen att vinna. Något mål borde laget klara av att göra framåt bara de verkligen försöker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *