Krönika: Tankar kring ett namnbyte

Krönika: Tankar kring ett namnbyte

VIK Västerås HK går i tankarna på att byta namn till det mer klassiska Västerås IK, och kommer högst troligen också att göra det. I samma led skulle man då även byta namn på sitt bolag och ungdomsförening. I Västerås fall kan jag tycka att detta är högst rimligt.

När Västerås IK gick i konkurs 2000 valde man att flytta över seniorverksamheten till Västerås IK Ungdom och sedan byta namn till VIK Västerås HK medan dam- och ungdomsverksamheten lades i VIK Västerås HK Ungdom. Det är alltså samma förening i stort sett som nu byter tillbaka namn till Västerås IK.

I Västerås fall har man också hela tiden arbetat på det sättet (så vitt jag vet) att det är samma klubb i ny tappning. I Örebro är inte så fallet. Örebro IK gick i konkurs 1999 efter en längre tid av sviktande ekonomi och den föreningen finns inte mer. Örebro som stad stod dock inte utan hockeylag för det utan istället gick flertalet spelare över till HC Örebro 90 som hade bildats som ett alternativ till Örebro IK flera år tidigare (1990).

HC Örebro 90 har gått under smeknamnen Pirates och Vipers, men aldrig har de varit ÖIK eller Örebro IK. Klubben heter numera Örebro Hockey och har under flertalet tillfällen under sin tid i SHL, och fram tills dess, varit tydliga med att man velat ta hela Örebro stads hockeyhistoria under sina vingar och hylla spelare från alla föreningar där de gjort betydande insatser för hockeyn i Örebro.

Jag tycker detta är vackert hanterat av Örebro Hockey. Man behåller sin egna identitet som klubb samtidigt som man rår om den lokala hockeyhistorian. Mitt resonemang är att Örebro IK har haft sin tid. Nu är det Örebro Hockey som tagit vid och de i sin tur har valt att kanske inte ta över Örebro IK:s historia, men väl att hedra den.

Att byta namn till Örebro IK tycker jag också vore att förringa det som HC Örebro 90 stod för en gång i tiden. Att många har härliga minnen av Örebro IK ska man givetvis inte heller fnysa åt och jag kan förstå att det finns en lockelse i att byta namn till Örebro IK, men jag tror inte det vore rätt väg att gå.

Idag är de flesta associationer som folk har med Örebro IK den väldigt jobbiga konkursen och tiden däromkring. Hissåkningen i Elitserien på 70-talet och den ständiga strävan att ta sig tillbaka dit under 80-talet hamnar tyvärr i skuggan av det. Örebro IK är ett avslutat kapitel i min värld och jag tycker det ska få vara det, men samtidigt får vi inte glömma.

Jag kan tycka det är lite charmigt att höra någon skrika ÖIK istället för ÖHK under en match, men mest för att det ger en snabb flashback till miljonkedjan och andra bra och mindre bra minnen som finns från den tiden. Jag menar, vem hatar inte Rauge?

Låt Örebro Hockey förvalta Örebro stads hockeyarv och driva hockeyn framåt i staden. Örebro IK stod för underhållningen under många år och ska minnas för vad de gjort för staden och dess invånare, men att klistra på det namnet på den nuvarande föreningen skulle bara kännas konstigt för mig.

Det är två vitt skilda föreningar i min värld i alla fall och jag skulle föredra att fortsätta ha det så eftersom Örebro Hockey tar hand om Örebro IK:s arv så pass fint ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *