Krönika: Vilken utklassning på läktaren

Krönika: Vilken utklassning på läktaren

I en tät SHL-match skulle Färjestad till slut gå ur segrande och ta alla tre poäng. På läktaren hände något helt annat. Supporterföreningen Fjortontre hade laddat för den här matchen sedan det först annonserades att det skulle bli en ny premiärmatch mot Färjestad. Det hade sålts paket med matchbiljett och entré till Kobbs Arena där man anordnat en alldeles förträfflig fest för att värma upp inför matchen. Det hade planerats, det bokats bussar och det hade anordnats evenemang. Jag vågar inte gissa antalet timmar som gått åt till att styra upp den här festen.

Fansen var laddade till tusen när de kom till Löfbergs Arena. Mycket tack vare den grymma tillställning som hade anordnats av Fjortontre. Många bilder och videoklipp finns att se på NA (Länk: 1 , 2), Örebrotribune och Örebro Hockeys egna Instagram och de speglar verkligen vilken glad stämning det var fråga om. Vad jag förstått hade det dessutom gått lugnt till på kvällen och inga sammandrabbningar att rapportera om. Inte för att jag förväntade mig något annat, men det kändes ändå värt att poängtera för den som inte är van med snälla supportrar.

Örebro-fansen började med att bua ut hemmalagets spelare när de presenterade sin ”line-up” och från och det framåt var det nästan bara Örebro-ramsor och den rödvita massan som styrde ljudvågorna i hallen. Någon Färjestadsramsa kunde tränga igenom ibland,  men med tanke på att de hade övertag med några tusen personer var det förvånansvärt hur lite hemmapubliken hördes. Man kan tycka att de borde komma väl förberedda för att undvika att hamna i lä i en sådan här match, men oavsett om de var det eller inte var det Fjortontre o co som styrde och ställde på läktarna.

Nu får man inga bonuspoäng för att man skriker eller sjunger högst, bäst eller vackrast, men det är underbart att se och höra hur Örebro-publiken fortsätter på den bana man valt och visar resten av Sverige vilket fantastiskt stöd man vill ge sina krigare på isen. Det är hjärta och själ i varje match. Det ska stöttas och hejas på oavsett resultat, med- eller motgång. Jag vet att det finns folk som motsätter sig att man ”måste” sjunga med när man står på hemmastå, men om det inte funnits eldsjälar som driver på med viljan att alla ska med i ramsorna så hade vi inte haft detta underbara stöd i arenan.

Sedan kan man stå med armarna i kors och vägra delta om man vill det. Den rätten har man och man kommer inte bli utkörd, men det är också att aktivt välja ett utanförskap.

Tack vare alla ditresta Örebro-fans, siffror uppemot 3000 har nämnts, var det fullsatt i Löfbergs Arena. Jag tror inte Färjestad tackar nej till fler sådana här tillställningar. De har svårt att fylla arenan utan Örebro-fansens hjälp. Det ska väl tilläggas att det är mer storleken på arenan som är problemet än själva hockeyintresset. Färjestad hade oturen att vara med under den perioden när det hetsades något enormt om att bygga större och större arenor. Större än vad som var på långa vägar vettigt.

Å andra sidan sitter vi i Örebro med en arena som så gott som alltid är fullsatt för arenan är för liten.

Oavsett storlek på arenan, den energi och det arbete som Fjortontre, och vi ska så klart in glömma RWT, lägger ned på att göra varje match till något alldeles extra gör att man alltid kan gå till Behrn Arena och känna att även denna match kommer bli något alldeles extra. Inramningen de skapar är en väldigt stor del av matchen och det är ytterst tveksamt att hockeyintresset skulle vara fortsatt såhär starkt i Örebro om de inte funnits här.

För vad är väl en bal på slottet när man kan kolla på hockey i Örebro istället?

2 svar på ”Krönika: Vilken utklassning på läktaren

  1. Färjestad är snälla och släpper 2000 biljetter som dom själva hade kunnat sälja och när färjestadfansen äntligen skulle få se sitt nya intro och det hölls tal så överröstade örebrofansen genom bu-rop och busvisslingar.

    Riktigt dåligt. Men det är ju örebro-fans och så har dom hållt på sen division 1 här i mariestad. Vidriga supportrar som kan jämföras med aik.

    Suck…

    1. Färjestad släppte 800 biljetter till 14-3, inte 2000. Övriga som köpte biljetter gjorde det direkt av klubben som vem som helst.

      Resten får någon annan bemöta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *