Långläsning: Genomgång spelare för spelare, förlänga eller inte

Långläsning: Genomgång spelare för spelare, förlänga eller inte

Många kontrakt är redan skrivna och de flesta klubbar har troligen redan sina lagbyggen i stort sett klara. Allteftersom läcker det ut, men innan vi har korten på bordet så kan vi alltid göra ett försök att utvärdera spelarna som finns i truppen och se vad som verkar rimligt att försöka behålla och vad som kommer att fattas till kommande säsong.

Nu är det många spelare som har kontrakt över kommande säsong redan, men även de utvärderas. Vi avrundar sedan med en liten sammanfattning över vad Nikas Johansson kan behöva ta tag i nu under våren.

Målvaktssidan

#1 Jhonas Enroth

Ålder: 32

Kontrakt: 22/23

Har kontrakt över två säsonger till. Gjorde succé under sin korta sejour för två säsonger sedan och har en diger meritlista. Kostar skjortan sägs det och har därför varit lite av en besvikelse. Han verkar kommit närmare det spel som förväntas av honom desto längre säsongen gått.

Det ska dock sägas att han blivit väldigt utelämnad i flera av de matcher han presterat sämre siffror. Han kan inte lämnas ensam skyldig till de stora förluster han varit med om, men samtidigt är hans statistik är under all kritik. Vi vet att han kan bättre och en stark avslutning på säsongen skulle definitivt rädda upp en del av skada hans rykte tagit.

#31 Jonas Arntzen

Ålder: 23

Kontrakt: 23/24

Har överraskat och verkligen visat att han hör hemma i SHL. Lugn och stabil. Ett fåtal mjuka mål emot sig. Desto fler superräddningar som väger upp. Ett riktigt framtidsnamn för Örebro och det fanns frågor om Örebro ens skulle lyckas behålla honom.

Av de två målvakterna har han varit jämnast och har den högsta lägstanivån. Sedan har han kanske haft turen att stå färre matcher där hela laget haft sina stora svackor. Oavsett måste man säga att han har imponerat med sitt spel. Har alla möjligheter att utvecklas till en ännu bättre målvakt.

Backarna

#2 Rasmus Rissanen

Ålder: 29

Kontrakt: 21/22

Kom in i laget och levererade inte alls första säsongen. Studsade tillbaka något jävulskt säsong två och var en riktigt bra tvåvägsback. Hans defensiva spel är fortfarande stabilt, men han har dippat i det offensiva där han inte är lika delaktig i spelet längre.

Han är en stabil back för det mesta och kan käka en del minuter i boxplay. Hans spel är inte alls lika dåligt som första säsongen, men om han inte vänder trenden är det svårt att se att man skulle vilja förlänga ytterligare när det här kontraktet börjar rinna ut.

#5 Gustav Backström

Ålder: 26

Kontrakt: 21/22

Har hunnit fylla 26 år, men varit med (till och från) i A-laget sedan laget gick upp i SHL. Massor med rutin trots sin ringa ålder och har haft en stadig, om än något långsam, utveckling till den back man hoppade han skulle bli. Han var en dominant tvåvägsback under juniortiden, men har utvecklats till mer av en defensiv klippa i SHL.

Han har fina underliggande siffror med tanke hans roll och det borde finnas potential för mer poäng från honom. Ett fysmonster, väldigt bra i boxplay och kan ta tunga minuter om det krävs. En bra kompletterande spelare helt enkelt.

Han har fått göra landslagsdebut denna säsong och han har hittat en högre högstanivå, men tyvärr har han inte helt städat bort en del enkla misstag som återkommer. Han är fortsatt relativt ung, han behärskar det spel som tränarna vill att backarna ska spela och han utvecklas fortfarande. Nu har han kontrakt en säsong till och man kan vänta, men han känns fortfarande som en bra back att ha i laget.

#6 Stefan Warg

Ålder: 31

Kontrakt: 21/22

Inledde denna säsong på ett väldigt lovande sätt. Det påminde om den förvandling som Rissanen genomgick förra säsongen, men det har tyvärr vänt tillbaka. Han levererar fortfarande på en bättre nivå än förra året, men han är inte stöpt i en form som riktigt är gjord för det spel som tränarna vill se från backarna. Det aktiva backspel som förväntas känns fortfarande lite nytt för honom, men man måste ändå säga att han tagit stora steg framåt för att kunna spela den här typen av spel.

Hans uppspel, med höga chanslyftningar som en alltför vanligt åtgärd, är på en klart lägre nivå än övriga backar. Samtidigt är en han en stark ledarprofil och kravställare i gruppen. Warg är lite svår att utvärdera då vi vet att han är uppskattad för mycket utanför isen, men hans spel på isen är svagast bland backarna. Jag är inte helt emot en förlängning efter nästa säsong om han fortsätter att ta kliv framåt och blir ännu bättre på att göra sina avvägningar i framförallt offensiv zon.

#16 Lukas Pilö

Ålder: 21

Kontrakt: 21/22

Lukas Pilö har varit in och ut ur laget denna säsong och jag misstänker att det kan bli så att han tar Jonathan Anderssons plats nästa säsong. Med så lite istid som Pilö fått är det svårt att säga så mycket annat än att jag tycker han gjort det mer än godkänt. Han är ett mycket intressant namn på väg uppåt som redan visat att han kan spela i SHL och att han behärskar Örebros spel.

Några kilo till för att hjälpa till i det defensiva jobbet är väl det man saknar främst. Spelsinnet har han tillsammans med ett bra skott och fint passningsspel. Det är trångt på backsidan idag så jag hoppas att Örebro håller sig lite kalla inför nästa säsong och ger Pilö chansen istället för att värvar in någon halvkänd spelare. Annars är det lite risk för att man kastar bort en talang.

#22 Jonathan Andersson

Ålder: 27

Kontrakt: Utgående

Den enda backen som egentligen har utgående kontrakt. Han har haft en lite mer tillbakadragen roll denna säsong. Inte lika mycket fina uppåkningar och han syns överlag mindre. På gott och ont. Det känns inte riktigt som hans mycket fina skridskoåkning riktigt utnyttjas, men samtidigt har han visat upp en starkare defensiv.

Han känns mer komplett som back denna säsong samtidigt som han inte bidrar lika mycket offensivt. Han har hamnat lite i skymundan och jag misstänker att han söker sig vidare för att få en mer framträdande roll i ett lag som inte har lika mördande konkurrens på backsidan. Om Örebro inte planterat tanken om att han ska ta Robin Salos roll nästa år förstås, men klarar han det?

#42 Robin Salo

Ålder: 22

Kontrakt: 20/21

Borde spela i NHL. En av SHL:s bästa backar. Inte speciellt fysisk, men har en skridskoåkning som är salivframkallande och ett mycket högt hockey-IQ. Väldigt bra på att bryta uppspel och lyckas hela tiden finta sig fram till fina lägen i offensiv zon.

Ser inte att det finns en chans i helvetet att han stannar kvar i Europa. Även om Nordamerikansk media inte verkar ha jättebra koll på honom tror jag att Islanders har det. Deras backsida är väl inget som någon av de andra klubbarna är direkt avundsjuk på, men samtidigt är den stabil. Jag vet inte om Salo verkligen passar in i Barry Trotz defensiva tänk?

Det är givetvis en våt dröm att han stannar kvar, men det är nog bara det.

#51 Kristian Näkyvä

Ålder: 30

Kontrakt: 22/23

Kom tillbaka till Örebro bättre än någonsin. Det syntes att han saknat att få spela hockey. Han var dominant i allt han gjorde. Det spelet har tyvärr avtagit och det hade varit nästan konstigt om det inte hade gjort det.

Poängen har inte riktigt kommit i den takt man hade trott, men hans spel, både offensivt och defensivt, har varit starkt och det känns tryggt att han kommer att bli kvar här i två säsonger till efter denna. En stommespelare som andra säkerligen vill spela med.

#74 Nick Ebert

Ålder: 26

Kontrakt: 21/22

Ebert är faktiskt bara 26 år gammal. Han har haft sitt NHL-äventyr där han blev misshandlad av både Ottawa och Rangers. Det är kanske inte helt kört än, men den här säsongen får man nog se lite som ett försök att bara komma tillbaka.

Ebert skadade axeln det första han gjorde och även om han sett majestätisk ut på isen efter sin återkomst klaffar inte allt ännu. Det har varit en del slarv och märkliga beslut, men när man inte spelat hockey på nästa ett år då är det svårt att ställa speciellt höga krav.

Poängen har ramlat in, men det fruktade skottet har man inte sett mycket av. Förhoppningsvis börjar han hittat tillbaka till slutspelet. Just nu behöver han nog bara få spela sig i form. Om han är en långsiktig lösning är alltför tidigt att säga.

Forwards

#18 Rodrigo Abols

Ålder: 25

Kontrakt: Utgående

Det var givetvis ingen garanti att Abols skulle komma tillbaka och måla lika mycket som han gjorde senast han var i Örebro. Det var många styrningsmål det året och jag tror det var endast ett slagskott i mål faktiskt, men han har levererat ordentligt. Abols har inte bara gjort mål, han är också ännu bättre i det övriga spelet där han tar stort ansvar över hela isen.

Jag tyckte han kunde kännas lite valpig för två år sedan, men nu är han starkare och klokare i det han gör. Jag tycker man ska skriva ett långt kontrakt och bygga laget kring honom och Leino som de två ledande centrarna. Centrar brukar det alltid bli krig om och nu har Örebro chansen att säkra upp sin centersida för ett antal år framåt och därmed få en stomme som är av hög SHL-klass att bygga laget runt.

Jag förstår de som tycker man ska lägga fram ett kontrakt och be honom själv fylla i lönen. Han är komplett och en målskytt av rang.

#19 Daniel Muzito-Bagenda

Ålder: 24

Kontrakt: Utgående

Hans första säsong var lovande, men den här säsongen har han haft svårt att hitta rätt. Det har sett ännu bättre ut på sistone, men då har också andra som slåss om samma speltid spelat upp sig samtidigt som Örebro fått chansen att låna in NHL-spelare.

Ryktas bort och det är nog det bästa för alla parter. Örebro har andra namn som man vill prioritera i form av Oliver Eklind och Elias Ekström nästa säsong. Nu verkar dock Glenn Gustafsson vara förlorad så det finns en lucka där, men det är nog inte den roll som Muzito-Bagenda egentligen ha.

#21 Linus Öberg

Ålder: 20

Kontrakt: 22/23

En ung kille med nästa för målet och härligt rivig spelstil. Haft en enorm utveckling och det kommer att bli en ren njutning att följa honom säsongerna som kommer.

Jag hade gärna skrivit mer, men han har ju skrivit på förlängningen och visat att han vill vara i Örebro.

#29 Ludvig Rensfeldt

Ålder: 29

Kontrakt: Utgående

En rutinerad räv som sliter arslet av sig match efter match. Har redan matchat sin poängproduktion från förra säsongen efter 36 matcher. Han får mer uträttat trots mindre istid.

Jag tycker faktiskt att man ska diskutera med Rensfeldt om att han kvar honom i en tredjelina där kan agera mentor åt killar som Oliver Eklind och Elias Ekström. Hur långt kontraktet ska vara kan man fundera på, men Rensfeldt är bättre än förra säsongen och han passar i rollen på ett utmärkt sätt.

#33 Christopher Mastomäki

Ålder: 24

Kontrakt: 21/22

Fortfarande bara 24 år gammal, men det känns som han varit med i SHL en evighet. Han har fått säsongen bitvis förstörd av skador och svår att utvärdera på grund av det.

Man vet ändå vad man får ute på isen med Mastomäki och i rollen som fjärdecenter är han mer eller mindre gjuten, på gott och ont. Hans offensiva produktion är begränsad, men hans defensiva spel är riktigt vasst. Han kan stänga ner de bästa och skickar man in honom att teka i slutet på en match i hopp om att försvara ledningen in i det sista så kan lita på att man han också gör allt i sin makt för att göra det.

Har ett år kvar på kontraktet och även om hans utveckling inte går spikrakt uppåt utan mer bara framåt i samma nivå så fyller han en viktig roll och med tanke på att han fortfarande är så ung känns det ganska riskfritt att förlänga och nyttja honom där han är som bäst. Örebros defensiva spel har knappast varit lysande denna säsong och det faktum att Mastomäki varit skadad så mycket är inte helt orelaterat till det.

Det är om inget väldigt omkastande händer under nästa säsong förstås.

#36 Emil Larsson

Ålder: 27

Kontrakt: 22/23

Det är lätt att tro att Emil Larsson är äldre än vad han är. Han gjorde debut i SHL relativt sent och drabbade tyvärr av flera skador som krävt lång rehabilitering. Det ifrågasattes hur bra han egentligen var när Örebro värvade honom, men nu när han äntligen är skadefri och kan spela ut tycker jag att han visat att han är en riktig tillgång för Örebro.

Han är stark som bara den och använder sin fysik på ett föredömligt sätt. Han håller bort spelare, tacklar sjysst och tar plats framför mål som om det vore det självklarast i världen att han ska stå där. Produktionen har också kommit igång och även om han troligen inte kommer att spränga 20-målsvallen är det svårt att inte ge honom godkänt.

Han har dessutom alla gånger chansen att göra bättre ifrån sig nästa säsong när han kommer att vara ordentligt inspelad.

#37 Glenn Gustafsson

Ålder: 22

Kontrakt: Utgående

Glenn Gustafsson gör sin fjärde raka säsong i A-laget och har varit ett namn som bestått medan övriga delar av laget bytts ut. Han har stått för ett hårt jobb och hårda tacklingar. Han har förbättrat sin poängproduktion något för varje säsong och med lite flyt skulle han kunna spränga 20 denna säsong. Det är inte fy skam i den begränsade roll han ändå har i fjärdelinan.

Hans slit, täckningar och tacklingar är lätt att älska. Att han faktiskt också kan göra mål och poäng gör honom till en bättre spelare än många andra klubbar kan stoltsera med i en fjärdelina. Hans underliggande siffror denna säsong är ett steg tillbaka från förra säsongen och det skulle kunna vara en förklaring till varför han ser sig om efter en ny klubbadress.

Han ryktas redan vara klar för Växjö och med tanke på hans korthuggna svar till NA nyligen finns det väl ingen anledning att tro något annat.

#40 Elias Ekström

Ålder: 19

Kontrakt: 21/22

Elias Ekström är ett framtidsnamn som likt Linus Öberg tog chansen när han fick den. Ekström har varit urstark i juniorlagen, men det är inte alltid enkelt att veta om en spelare klarar av det stora steget upp till SHL. Ekström har dock gjort det godkänt med beröm och det finns ingen anledning att inte tro att han kommer vara en kommande spelare i Örebro Hockey.

#62 Robert Leino

Ålder: 27

Kontrakt: 22/23

Det floppvarnades till höger och vänster inför säsongen om den relativt okända Robert Leino. Leino var inte ens PPG-spelare i Liiga (point-per-game) och frågan var om han verkligen skulle kunna ta rollen som en ledande center i Örebro. Även Örebrosupportrar tyckte att han som bäst skulle vara en andracenter i Örebro och då visste vi inte heller riktigt status på Rodrigo Abols.

Leino har visat att han är att räkna med. Han spelar säkert och ansvarsfullt i defensiven och han har satt hela 13 kassar. Många med sin backhand som måste vara en av SHL:s bästa. Han har inte levererat poäng på löpande band och han är kanske inte en förstacenter som de flesta trodde, men han har imponerat i spelet fem mot fem och hade powerplay fungerat hade han garanterat haft många fler poäng.

#71 Borna Rendulic

Ålder: 28

Kontrakt: 21/22

Jag hade fått för mig att man faktiskt bara skrivit ett år med Borna Rendulic och jag var lite fundersam kring om man faktiskt skulle förlänga det. Nu är han inte överdrivet dyr som spetsspelare och han har levererat väl godkänt med mål och poäng, men han har sett väldigt blek ut på isen lite för många matcher för att man spontant skulle känna att ”han ska man absolut förlänga med!”

Han kommer troligen landa runt 35-40 poäng och 16-18 mål. Det är riktigt bra mål och poängmässigt. Skulle tränarna se till att han jobbar på sin snabbhet och kommer till fler skottlägen, och faktiskt skjuter i dessa lägen, då finns det alla gånger en chans att gör ännu bättre ifrån sig nästa säsong som han också är sajnad för.

#73 Oliver Eklind

Ålder: 22

Kontrakt: 21/22

En av tre spelare från Bofors som förra säsongen blev belönade med SHL-kontrakt. Eklind var kanske inte av de spelare som många trodde skulle få ett SHL-kontrakt då han var lite i skuggan av spelare som Fredrik Forsberg, Jesper Kokkonen, Tor Immo och Filip Ahl som alla öste in poäng. Eklind sågs däremot som en spelartyp som skulle kunna fungera bra i Örebros spelsystem och han visade på bra utveckling.

Den utvecklingen har fortsatt i Örebro och även om han hade lite svårt med SHL-spelet inledningsvis har han växlat upp ordentligt på slutet och nu kommer både mål och poäng från hans klubba. Han har en bra attityd och med tanke på hans storlek har han en oöm spelstil där han är nästan helt orädd i sitt agerande.

Förhoppningen är givetvis att han ska fortsätta utvecklas i Örebro och kunna bidra ännu mer nästa säsong. Precis som för Max Lindholm och Daniel Muzito-Bagenda skrev han ett tvåårskontrakt där tanken är att år två ska han bevisa att han kan ta steget upp i SHL. Han är på god väg dit.

#88 Joonas Rask

Ålder: 30

Kontrakt: Utgående

Förra säsongen slutade han på 6 mål och 15 poäng. Liten besvikelse för en spelare som verkade skapa en hel del ändå. Omställningen från Liiga till SHL tog lite tid, men hans fart och arbetsvilja gjorde att det var alltid spännande att se honom på isen. Han har producerat fler poäng och kommit upp i 8 mål och 20 poäng.

Rask har tagit klivet från en kille som vill slå sig in i SHL och kämpar för att göra det till att vara en gedigen spelare. Hans fart och förmåga att bryta in framför mål gör honom till lite av en joker. Hans arbetskapacitet gör att man stoppa honom i en tredjelina utan att det känns avigt, men man vet också att han kommer att producera.

Jag ser inga stora problem med att Rask blir kvar. Att han skulle producera ännu bättre nästa säsong är kanske inte så troligt, men 25 poäng från en tredjelinaspelare är ett bra djup att ha samtidigt som man kan spela honom i powerplay också.

#89 Josh Ho-Sang

Ålder: 25

Kontrakt: Lån från New York Islanders

Här är framtiden väldigt osäker. Ho-Sangs kontrakt med Islanders går ut till sommaren. Det syns tydligt att han har en skridskoåkning och klubbteknik som är på en annan nivå är resten av SHL egentligen, men han är än så länge inte i någon vidare form så det är svårt att bedöma honom. Han har inte producerat speciellt mycket och han är inte synkad med resten av laget i sina lite för smarta passar.

Är det ens möjligt att behålla honom? Vill man det? Det är väldigt mycket som är osäkert här. Det går inte säga varken bu eller bä, men just här och nu har han inte visat att han borde vara en spelare för nästa säsong, men han har en enorm potential tveklöst.

#96 Robin Kovacs

Ålder: 24

Kontrakt: 22/23

Niklas Johansson visste vad han gjorde när han lockade hit Kovacs. Han gör sin bästa säsong i karriären med 28 poäng på 39 matcher och har visat med all önskvärd tydlighet att han är riktig spetsspelare i SHL. Han har ett rappt skott och kan slå finfina passningar.

Har anbud från KHL sägs det, men blev också nyss pappa igen. Trivs bra i Örebro och jag hoppas han blir kvar här. Otroligt sevärd spelare och varför han inte fått chansen i landslaget är ett stort frågetecken för mig. Han borde rimligen fått chansen redan.

Vad behöver värvas?

Båda målvakterna har kontrakt och vågar man ge Lukas Pilö chansen då är även backsidan ganska satt även om tappet av Robin Salo kommer att kännas. Förhoppningsvis kommer Nick Ebert igång ordentligt och kan fylla en del av den luckan. Skulle Jonathan Andersson lämna då är Lukas Pilö namnet att gå på i mitt tycke.

Det finns flera bra juniorbackar man kan fylla ut med under kortare perioder om det skulle behövas vid skador eller jippoturneringar.

Örebro är i en väldigt bra sits förutsatt att man lyckas förlänga med Rodrigo Abols. Utöver honom är det två-tre luckor ungefär som behöver fyllas bland forwards.

Om vi antar att Ekström tar en av dem är det någon enstaka ytterforward som ska in om man följer rekommendationerna ovan. Det känns som att Niklas Johansson verkligen kan fokusera på att plocka in en riktigt spetslirare som ersättare för Josh Ho-Sang.

En hungrig spelare från Hockeyallsvenskan som man vill ge ett tvåårskontrakt där de får chansen att bevisa att de håller i SHL känns också som en möjlig värvning. Glenn Gustafsson lämnar, men den luckan fyller Oliver Eklind troligen bra nästa säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *