Lite statistik om Örebro Hockey

Lite statistik om Örebro Hockey

En regnig lördag känns som en bra dag att spotta ur sig lite blandad statistik. Det här är mest kuriosa, men ändå lite intressant, tror jag många tycker.

Örebro har gjort sig ett namn som ett väldigt duktigt defensivt lag, men det är inte så att saknas offensiv helt och hållet. Örebro ligger på plus på många sätt och det faktum att de ändå ligger sexa just nu är ett gott tecken.

 

Skott

Örebro som lag har skjutit 197 skott. Med det är man 11:a i SHL. Mot sig har man fått 213 skott (femma i SHL), vilket ger ett minus på 16 skott totalt. Den skillnaden är nästan exakt den mellan antal skott man tagit emot i boxplay, 32 stycken, och skjutit i powerplay, 18 stycken. Fem mot fem ligger alltså Örebro på -2. Det känns som rätt OK.

Om vi går ner på spelarnivå och då kollar på den offensiva delen. Hur mycket skjuter var och en, vilken kedja skjuter mest och vilka skjuter mest sett till sin speltid?

Det är två backar som avlossar flest skott visar det sig. Föga förvånande är det Jonathan Andersson som tar ledningen med hela 39 avslut på 8 matcher. Två är ingen annan än kapten Viktor Ekbom med 32 avslut. På delad tredjeplats kommer Linus Arnesson och Christopher Mastomäki med 30 avslut.

Justerar man för speltid så kliver Mastomäki upp i topp med hela 0,26 avslut per spelad minut. Jonathan Andersson får se sig slagen där, men tar ändå andraplatsen med 0,23 avslut per spelminut. Tredjeplatsen kniper sedan Daniel Viksten med ett snitt på 0,22 SPM. Alla siffror finns nedan för er att ta in.

Den kedja som utåt sett varit förstakedja, Wandell, Manninen och Sallinen, blir ganska hårt utklassade av andrakedjan med Weinstock, Hudacek och Andersson/Mastomäki, ifråga om skottproduktion, men då måste man också väga in att den tidigarenämnda kedjan är fruktansvärt bra på att stänga ner motståndarna och de håller nere skottvolymen mot det egna målet väldigt bra. Det har inte andrakedjan lyckats lika bra med som ni sett i våra Corsi-artiklar.

I tredjekedjan är det utan tvekan Daniel Viksten som är avslutaren och tyvärr så skjuter inte bröderna Spink riktigt så mycket som man skulle vilja. Om man kikar lite närmare på de spelare som spelat i fjärdelinan är det en som sticker ut ordentligt: Gustaf Franzén. Han genererar avslut på en högre nivå än Sallinen, Manninen och Wandell, mer i nivå med Hudacek. Bröderna Spink ligger han en bit över i jämförelse.

Spelare Matcher På mål Utanför TOI SPM
Mastomäki 8 16 14 14:37 0,26
Jonathan Andersson 8 15 24 20:53 0,23
Viksten 8 17 9 14:41 0,22
Viktor Ekbom 8 12 20 18:57 0,21
Weinstock 8 17 8 15:35 0,20
Hudacek 8 15 10 16:05 0,19
Gustaf Franzén 8 6 6 08:02 0,19
Linus Arnesson 8 7 23 20:56 0,18
Jere Sallinen 8 11 12 16:05 0,18
Tom Wandell 8 11 11 16:23 0,17
Sakari Manninen 8 13 6 15:21 0,15
Spink 8 9 8 15:48 0,13
Gustav Backström 8 7 8 14:41 0,13
Spink 8 8 6 15:56 0,11
Alexander Hellström 8 4 10 16:05 0,11
Daine Todd 5 6 10 18:54 0,17
Victor Bartley 5 4 8 17:00 0,14
Johan Wiklander 4 3 2 07:38 0,16
Rodrigo Abols 7 5 1 09:35 0,09
Filip Ahl 5 2 1 05:34 0,11
Kalle Olsson 4 3 1 11:33 0,09
Joakim Andersson 2 2 3 14:50 0,17
Arvid Aronsson 3 2 1 13:09 0,08
Glenn Gustafsson 5 0 1 09:25 0,02

Speltiden

Tittar man närmare på speltiden kan man också snabbt konstatera att Örebro har ingen uttalad förstakedja utan snarare tre kedjor som alla delar ganska lika på större delen av istiden och sedan fyller fjärdekedjan ut den resterande tiden och ibland på utvalda positioner om andra spelare behöver vila av olika anledningar.

Diskussionen om att Örebro inte kommer att orka spela på detta vis en hel säsong blir då kanske aningen urholkat. Bland backarna sticker Jonathan Andersson ut lite tillsammans med Linus Arnesson, men det är ändå inga monstertider det är fråga om. Örebro försöker verkligen fördela speltiden bland alla spelare. Även om Gustaf Backström spelar minst spelar han ändå nästan 15 minuter per match och avlastar de övriga på ett bra sätt då han också tar defensiva starter och inte blir skyddad från det.

Backström har dessutom hyfsad avslutsfrekvens, framförallt med skott på mål, där han är i linje med bröderna Spink. Hellström spelar även han mer sparsamt, men har sämre precision framåt. Det har å andra sidan aldrig varit hans starka sida.

Powerpay och boxplay

Powerplay är det svårt att säga så mycket om då Örebro bara gjort två mål i den spelformen. Noterbart är dock att Örebro endast haft 16 tillfällen att spela powerplay, minst i hela SHL. HV71 och Djurgården har näst minst tillfällen med 17. Djurgården är rent av sämre än Örebro i den spelformen, men HV71 har lyckats göra 5 mål på sina tillfällen och är en av de bättre i SHL. Lite udda är det att Rögle som ligger sist faktiskt har ett riktigt bra powerplay med 7 mål på 22 tillfällen.

Även om kvalitet på avslut så klart spelar roll är det helt enkelt underkänt att bara skjuta 18 skott på mål på 16 powerplaytillfällen. Örebro har fortfarande en del att jobba på, men det har sett bättre ut på senare tid. Speciellt efter Todd och Bartley anslöt, men även sedan man började försöka spela med andra formationer. Att ligga på 12,5% räcker inte dock. Det ska upp till runt 20% för att vara godkänt.

Boxplay såg inte alls bra ut i den första matchen, men det tog tränartrion tag i direkt och redan till andra matchen såg det avsevärt mycket bättre ut. Örebro har på 20 tillfällen släppt in 4 mål. Det ger en boxplayprocent på 80%. Det är godkänt, men kanske inte mycket mer. Örebro också gjort ett mål i boxplay. Jag vet inte riktigt hur eller var jag ska räkna in det.

Gustav Backström är annars den back som klarat av boxplayarbetet bäst. Han har hela 17:42 i istid i boxplay och inte ett enda insläppt mål. Franzén, Mastomäki, och Tyson Spink kan stoltsera med samma statistik av de som spelar mer i den spelformen.. Backström spelar dock dubbelt så mycket, strax över två minuter per match, i boxplay jämfört dessa andra herrar.

Utvisningar

Örebro tar inte jättemånga utvisningar och det är ingen spelare som sticker ut. Den som faktiskt tagit flest utvisningar är Arvid Aronsson med tre stycken. Det har varit några onödiga, men Örebro har faktiskt haft en match där de helt klarade sig utan utvisningar. Det finns inte så mycket att säga om det annars.

Örebro får inte många utvisningar med sig, men tar inte heller speciellt många.

Tekningar

Det har pratats en del om att Örebro verkar teka mycket bättre numera, och det stämmer.. Mastomäki framförallt får många hyllningar, och det är befogat. Det som är lite svårt att förstå är att Örebro tekar 54,41% i offensiv zon (godkänt) och 52,49% i defensiv zon (riktigt jäkla bra), men har ändå ett snitt på endast 49,89%. Örebro måste teka ganska dåligt i neutral zon med andra ord.

Mastomäki är också den som tekar bäst med 56,48%, men även Rodrigo Abols sticker ut lite med 53,7%. Det lilla underlag som finns på Joakim Andersson är även det mycket lovande med 53,85%. Tom Wandell är den som är minst dålig med 46,34%, men då ligger hans offensiva tekningar på 67,65%. Tyson Spink ligger på stabila 50% och är lite bättre i egen zon än i offensiv zon.

Plus/minus

Det svarta fåret bland moderna statistiknördar lever kvar, men jag kan tycka att så länge man inte låter det få alltför stor betydelse så finns det ändå en liten poäng med det. I Örebro finns det en spelare som ligger på minus. En enda, och det är Victor Bartley med -1. I övrigt har alla +/-0 eller bättre. Bäst i hela laget är Marcus Weinstock med +6, följt av Linus Arnesson och Gustav Backström på på +5.

Bröderna Spink har presterat +3 hittills och inte alls varit någon läckande enhet. Deras corsi kunde så klart vara bättre, men som de spelar kommer nog även den siffran att bli just det, bättre.

Det tyder om något på att i spelet fem mot fem är Örebro ganska bra. De är svåra att forcera och de producerar ändå en del framåt. De stora problemet än så länge är fortsatt powerplay.

Tacklingar

Som ni kanske gissade på en gång är det Alexander Hellström som leder den interna tacklingsligan med 14 tacklingar. Han följs av Sallinen (8), Abols (7) och Bartley (5) och efter det avtar det till några enstaka tacklingar per spelare. Med 14 tacklingar ligger Hellström på åttonde plats i SHL.

All statistik sammanställd från data tillgänglig på shl.se/statistk.

PDO och kort om corsi

Vissa säger att efter 15 matcher vet man ungefär hur säsongen kommer sluta, andra säger en tredjedel av säsongen (17 matcher och 1 period om min matte stämmer). Jag tror både parterna kan vara nära sanningen. Örebro har än så länge spelat 8 matcher. De är med andra ord lite mer än halvvägs mot sin ganska troliga slutplacering i tabellen.

I detta bör man då även väga in eventuell corsi (skottfördelning i matcherna) och PDO (skottprocent + räddningsprocent). Örebros corsi ligger runt 50%, men PDO ligger just nu på 104,05%. Det pekar lite mot att Örebro just nu överpresterar något och borde falla tillbaka.

En låg corsi (en bit under 50%) och en hög PDO (en bit över 100%) är ett starkt tecken på ett lag som överpresterar just nu. En hög corsi och en hög PDO innebär troligen att vi har att göra med ett bra lag i bra form som kanske kommer att tappa något, men inte lika mycket som det andra laget. Ett lag med högt corsi och låg PDO är troligen ett lag som skapar mycket, men har studsarna emot sig.  De borde med andra ord klättra i tabellen.

Om man tittar på nuvarande tabell och tar hänsyn till ovanstående premisser innebär det att Karlskrona, Rögle och Mora nog kommer få slåss i botten av tabellen, medan Frölunda och Brynäs borde klättra lite. Vi får se hur tabellen ser ut om 7-9,33 omgångar. Då kan det bli aktuellt att kolla lite på vilka lag som eventuellt kan klättra eller sjunka i tabellen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *