Tankar kring Stefan Bengtzén som ny GM

Tankar kring Stefan Bengtzén som ny GM

Att Örebro Hockey jagat en person till rollen som general manager har man varit öppna med länge. Hur det gått i rekryteringsprocessen har man varit ganska tystlåtna med dock. Man har varit tydliga med att man hade ingen deadline för när personen skulle börja utan det var viktigare att det var precis rätt person. Något som nu ifrågasätts och det med viss rätta.

Något enstaka namn tisslades det om bakom kulisserna, men enligt Mikael Johansson var det uppemot 10 kandidater som hörde av sig till föreningen och var intresserade. Det är givetvis jättekul om det är så. Örebro har länge setts som en förening med stor potential och när det för några år sedan blev prat om att man skulle skaffa en renodlad sportchef kom det fram kommentarer från en anonym sportchef som kallade Örebro Hockey för sitt drömlag att jobba med. Just för att det fanns så enormt mycket potential som inte kom fram. Det var under tiden Pontus Gustafsson styrde klubben med järnhand.

Nu är det ny ledning och riktigt sportslig kompetens på plats. Ny organisation har arbetats fram och formats om bit för bit. Att man nu nått en uppgörelse med Emelie Wiklander och kan styra upp den delen av koncernen gör att man känner sig ett steg närmare dit man vill komma. Det saknas fortfarande en ersättare, eller rättare sagt en person som ska ta ett helhetsgrepp om sälj och marknad, men även det lär presenteras inom sinom tid.

Mikael Johansson säger till NA att Stefan Bengtzén var hans förstaval. Jag väljer att tro på honom här även om jag förstår att folk tvekar på det. Det finns en del att peka på som gör honom till en bra kandidat. Det får man inte blunda för. Bengtzén har en någorlunda lokal anknytning med sin långa tid i Bofors. Han har erfarenhet från att bygga upp lag, även med snävare budgetar, men viktigast av allt: han har bra relationer med de personer han nu ska vara närmast chef över.

Han gjorde ett bra jobb i Karlskoga och lämnade efter 14 år av egen vilja utan att ha ett nytt jobb klart. Jag har tyvärr ingen riktig insyn i om det fanns något mer bakom det beslutet. Oavsett det så etablerade han Bofors som ett ständigt, irriterande hot i Hockeyallsvenskan. Det faktum att han aldrig lyckades ta sitt lag hela vägen är väl något han har gemensamt med Niklas Johansson om man ska vara lite cynisk.

Han plockades en säsong senare upp av Karlskrona och där blev han inte långvarig innan Brynäs bestämde sig för att ta dit honom. Tiden i Brynäs är den som ligger närmast och som färgar honom som allra mest just nu. Han drev en hård linje och blev ovän med personer både inom och utanför organisationen med tiden. Brynäs ville bland annat ta sin damsatsning till en ny nivå och det gick inte alls som tänkt. Att skylla det enbart på Bengtzén speglar kanske inte hela bilden, men nog hade han en del i det.

Stefan Bengtzén kommer att vara ytterst sportsligt ansvarig och ska sy ihop det för Örebro Hockey, men Niklas Johansson är fortsatt sportchef med ansvar för A-laget. Magnus Löwdahl är fortsatt ansvarig för juniorverksamheten. Bengtzén ska inte bara vara deras ledare och chef, han ska vara ett bollplank och samtidigt ha en översikt och övergripande förståelse för utvecklingen inom organisationen. Han ska avlasta så att de kan fokusera mer på sina kärnuppgifter.

Han kommer också att ta över en del sportsliga uppgifter som hamnat på VD Mikael Johanssons bord. En VD ska inte behöva göra sådana uppgifter. Det borde skapa en del förståelse för hur dåligt bemannat det varit inom organisationen.

Det är lite ironiskt också att han ska vara ansvarig för att få fart på damsatsningen med tanke på hur det inte alls fungerade i Brynäs, men i efterhand verkar det funnits mer än en person på fel position inom Brynäs organisation vid det tillfället. Andreas Dackell verkar styrt upp det ganska bra får man säga. Damlaget alltså. Herrlaget väljer jag att inte kommentera här.

Mitt största problem med denna värvning är att Bengtzéns ledarskap verkar vara av den gamla, hårda skolan. Ett ledarskap som inte alls fungerar och rimmar riktigt illa med hur klubben arbetar idag. Samtidigt kan jag inte föreställa mig att Mikael Johansson skulle låta en sådan uppenbar risk och viktig egenskap inte vara en viktig del i denna rekryteringsprocess. Att Bengtzén har bra relationer sina närmaste undersåtar underlättar givetvis.

De sträva konflikter som uppstod under hans senaste uppdrag hänger kvar i luften fortsatt. Hans anseende fick sig en törn då han kunde hanterat en del situationer mer ödmjukt. Sedan var kritiken väldigt hård, kanske till och med orimligt hård i vissa lägen, från framförallt supportrar. Något han inte hanterade på bästa sätt och just detta är något som verkligen går stick i stäv med allt annat som Örebro Hockey visat upp på sistone. Det är mjuka värden som kommer fram och en ödmjuk hållning i kommunikationen. Det får bara inte ändra på sig nu.

Jag är kanske inte lika kritisk som Sportpodden var i sitt senaste avsnitt, men jag köper absolut deras skepsis. Bengtzén lämnade inte Brynäs på bästa sätt, men det finns ändå mycket som fram tills dess som han gjort bra. Hans tid i Bofors präglades av ett lag som år efter år presterade riktigt bra med små medel. Han visade på fingertoppskänsla och tillsammans med kulturen i klubben fick han fram både den och andra toppspelaren, men inte minst lag som alltid var sjukt jobbiga att möta.

Sedan måste man också tänka på att vi är alla människor och det normala är ändå att man utvecklas och växer med sina med- och motgångar. Jag tänker inte döma ut honom som general manager, men det finns frågetecken som gör mig lite orolig. Det måste jag ändå säga. Mikael Johansson har varit högst delaktig i denna rekrytering och skulle det inte falla väl ut så är det i högsta grad på hans bord. Att han skulle göra ett så grovt fel känns samtidigt högst osannolikt.

Jag vet att en del skriker efter att man borde stärkt upp truppen istället. Dessa pengar var öronmärkta och detta är nödvändigt för att på sikt bygga en stark sportslig organisation. Det är inte i år klubben ska vinna ett SM-guld (även om de så klart gärna får göra det). Det är på sikt man ska kunna vinna flera, och en general manager är ett steg på vägen dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *