Utvärdering: Spelarna med utgående kontrakt [UPPDATERAD]

Utvärdering: Spelarna med utgående kontrakt [UPPDATERAD]

Uppdatering: Eero Kilpeläinen lämnades utanför på grund av en felaktig anteckning. Han är nu också med och utvärderas. 

NA publicerade nyligen en mycket intressant intervju med Örebro Hockeys sportchef Niklas Johansson (pluslåst) där de bland annat pratade om truppen inför nästa säsong. Han säger där att han sitter lugnt i båten med nuvarande trupp och spelare med utgående kontrakt är något han kommer titta på nästa år, på ett ungefär.

Jag tänkte därför ta mig friheten att lista upp de namn som har utgående kontrakt och sedan helt sonika utvärdera dem. Nu finns det en faktor som jag inte kan utvärdera som väger ganska tungt: lönen. Det jag istället får lägga fokus på är vilken roll de har och hur de presterar utifrån den.

Målvakt

En post som verkligen levererat såhär långt är målvakterna. Om vi börjar med Axel Brage som än så länge inte spelat så mycket, men gjort det väldigt bra:

Det är svårt att utvärdera någon som spelat så pass lite, men samtidigt har han gjort det väldigt bra. Han har verkligen växt till denna säsong och om Brage är intresserad av att axla rollen som ”backup” med potential att utmana ser jag ingen större anledning till att inte förlänga. 

Eero Kilpeläinen har visat att han är väldigt bra målvakt på SHL-nivå. På de 12 matcher han spelat kan jag minnas han gjort en mindre bra match och det var också en väldigt svår sådan på förhand (Karlskrona). Jag skulle vara mer än nöjd med att gå in i nästa säsong med samma målvaktspar som idag.

Nu vet vi att målvaktstränare Ericson har väldigt bra kontakt med alla de unga och mycket lovande målvakter som lämnat Örebro under åren. Oscar Fröberg har fått en lovande start i Almtuna med 2,47 GAA / 91,45%, medan Jonathan Frykholm haft det lite tyngre i Karlskoga, 3,76 / 88,6%. Då ska man också väga in att Almtuna går ofantligt mycket bättre än gamla Bofors.

Sedan får vi inte glömma Daniel Marmenlind som tagit spaden i Lindlöven och där varit mycket stabil med sina 2,48 / 91,47%. Lite kul att nämna i sammanhanget är att Isak Mantler också stått två matcher och levererat 2,40 / 91,23%. Inte så illa av en 18-åring.

Så ska man förlänga med med Brage? Om han fortsätter på samma sätt, absolut. Kilpeläinen? Det vara en prioritet att hitta en lösning där.

Backar

Backarna då. Här har jag vägt in lite olika statistik i den mån den är tillgänglig. Jag har plockat ut Game Score / 60 samt Projected Game Score när det är möjligt från de siffror Petter Carnbro delat med sig av. Game Score har jag förklarat i ett tidigare inlägg och Projected Game Score är helt enkelt lite av en kalkylerad uppskattning för denna säsong. Det senare inget jag väger speciellt mycket i utvärderingen, men intressant att se ändå.

Jag har även tagit med poäng per match och istid per match. Corsi för tidigare säsongen verkar tyvärr inte vara helt enkelt att få fram, men jag har tagit med årets siffra i alla fall.

Notis: corsi inom 48-52% anses ”normalt” och är vitt. Över eller under är grönt respektive rött. I fallen med istid och poängsnitt är det en fråga om högre eller lägre från tidigare säsong.

Backström är en egen produkt som klubben valt att ge chansen i A-laget och som jag ser det har han tagit den. Jag kan tycka att det vore dumt att släppa honom efter säsongen. Han har höjt sig från förra säsongen och han passar väldigt bra in i Sundblads spel. Han kan se lite yvig ut ibland, men när man kollar på hans siffror går han i klart rätt riktning. 

Ekbom hade en väldigt tung säsong innan denna. Han var skadad mycket och en del av de matcher han spelade var han hämmad. Jag tror det finns mer att hämta från honom och förutsett att inga fantasikrav lönemässigt uppstår fyller han bra roll i ett andra eller tredje backpar. Kanske tillsammans med Backström som nog kommer kliva uppåt i hierarkin med åren.

Daine Todd är fantastisk på att flytta upp puck och få igång spelet mot motståndarnas mål. Hans poängproduktion har inte kommit igång riktigt, men hans spel finns där. Om det inte vore så att han hade brutit sitt kontrakt med Luleå säsongen innan och fått bra betalt genom det hade det nog aldrig funnits på kartan att Örebro skulle haft råd med honom, och då spelar han ändå på artistkontrakt. Jag kan inte se hur Örebro skulle kunna ha råd med honom nästa säsong. Just nu presterar han kanske inte riktigt heller för pengarna, utan att för den delen varit dålig.

Utöver dessa är backsidan ganska satt. Jag skulle därför tror att det kommer se ganska likt ut där även nästa säsong. Spetsbacken är nog den som kommer att variera.

Forwards

Går vi sedan vidare till forwards finns det betydligt fler namn att kolla in där och utvärderingarna blir aningen svårare.

Filip Ahl har mer och mer känts som en aningen märklig värvning. Han är alldeles för bra för J20 och han får inte riktigt plats i A-truppen. Han ger bredd, det gör han, men jag tror han kan hänga löst om de inte ser något väldigt speciellt i honom. En härlig spelare, men jag ser inte att han platsar i ett framtida bygge som det ser ut just nu. 

Joakim Andersson kan man nog skriva en helt egen artikel om. Hur man ska utvärdera en spelare som knappt spelat någonting på nästan två år? Oavsett vad siffrorna säger har han haft en väldigt positiv effekt på laget överlag och sina kedjekamrater specifikt. Nu kostar han massor med pengar. Frågan är om det finns någon rimlighet i att man ska kunna behålla honom? Han är väldigt bra och fortsätter han på den väg han hittat in på är nog risken överhängande att KHL rycker honom.

Gustaf Franzén fick ett läroår i Vita Hästen förra säsongen och i år har han varit mer eller mindre bosatt i truppen. Han har varit utanför två matcher, men annars har han tagit en av de fyra sista platserna. Han har haft en positiv effekt på fjärdelinan och med hans ålder i åtanke tycker jag man ska fortsätta satsa på honom, men givetvis vara tydliga med att utgångspunkten att det är spel i fjärdelinan och vill han spela högre upp ska han visa det.

Glenn Gustafsson har kanske inte varit lika framträdande denna säsong som han var under förra. Då var han å andra sidan verkligen i rampljuset. Nu har han hamnat i en lite mer rimlig roll för honom och jag tycker inte att det är något konstigt alls att han kanske har lite svårare nu under ”år 2”. Jag tycker han fortsatt är ett namn att satsa på. Han har målsinne och får han bara upp farten lite mer så kommer han bli att räkna med.

Libor Hudacek är först och främst en offensiv kraft. Man kan ifrågasätta hans till synes lite bristande engagemang ibland, men hans känsla och spelsinne anser jag väger upp för det. Han är en av få riktiga spetsspelare i truppen och jag tycker nog man ska försöka behålla honom. Han är kanske inte helt gratis, men han jag tror en liknande spelare hade varit dyrare och haft mycket av chanskaraktär. Utveckla honom istället.

Kalle Jellvert har inte spelat någonting med A-laget i år, men han har varit en ganska produktiv spelare i AIK. Han har gjort 7 poäng på 16 matcher, varav 5 mål. Han är ung och han visar framfötterna. Det är väldigt svårt att säga om han skulle ta en plats i Örebro nästa säsong, men han är en egen produkt som har mycket potential. Jag har inga problem med att signar honom och igen lånar ut honom i så fall.

Kalle Olsson är på alla sätt och vis en perfekt spelare för en tredjelina. Otroligt säker defensivt och kan dessutom göra lite poäng framåt med den begränsade speltid han får. Tyvärr har han kommit in väldigt snett i denna trupp med sin skada på försäsongen, men de gånger han spelat har han gjort det bra och tillsammans med Franzén haft den största positiva effekten på fjärdekedjan när han spelat där. Jag hoppas han lyckas kriga till sig en plats.

Tom Wandell hade nog en tyngre säsong senast än många andra. Han lyftes fram som en frälsare och en hel stads förväntningar lades på hans axlar. Ett ok som blev alldeles för tungt att bära när det visade sig att Joakim Andersson var helt ospelbar. Wandell har dock lyckats vända på det och i år vuxit fram till den ledande center laget behöver. Jag tycker man ska försöka skriva nytt kontrakt med honom, men frågan är vad lönen blir?

Marcus Weinstock står inte med i NA:s artikel, men vad jag minns förlängde han med ett år i våras och han står även som 17/18 på EliteProspects.com, men de kanske vet något vi inte vet? Uppdatering: De har lag till honom nu. Oavsett kan jag tycka att han bör man förlänga med. En kulturbärare som det sägs och när man samtidigt känner att man inte fått ut maximalt av honom och han leder den interna poängligan borde det innebära att det finns något där värt att behålla. Min högst personliga åsikt är att om han fortsätter på detta vis och bara blir bättre med åren så kommer han att bli en kandidat för att bli hissad i taket så småningom.

Johan Wiklander är en av klubbens äldsta spelare, på mer än ett sätt. Han är också riktig pådrivare och en lagspelare utöver många andra, men hans karaktärsdrag räcker tyvärr inte för att få spela i dag. De chanser han har fått har varit få och han har tyvärr inte riktigt visat att han ska gå före någon annan idag.

Det var alla spelare. Det finns argument för att behålla många av dem, men också några spelare som känns mer tveksamma av olika anledningar. Löneanspråk kan bli ett problem för Örebro nästa säsong med spelare som man gärna vill behålla, men nog inte kan. Speciellt om de ska försöka lösa nästa års budget med samma pengar som de hade i år. Vi får nog vänta och se helt enkelt. Om inget annat kan det var kul att göra en ny analys precis runt jul och nyår för att se om någon ändrat på sitt spelarvärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *