Hur har förhandstipsen stämt och hur kommer det att sluta?

Hur har förhandstipsen stämt och hur kommer det att sluta?

Jag skrev inför säsongen att efter en tredjedel, eller femton matcher, så skulle man få en känsla för hur säsongen skulle sluta. Det sker i regel inga jätteförändringar från nu till att serien är slut, men det går att göra lite förutsägelser med tanke på hur lagen presterat på isen. En del lag har helt enkelt mer otur än andra och detta borde jämna ut sig över 52 matcher.

Om jag därför tar på mig min rock och trollkarlshatt (bonuspoäng till den som känner till den helt orelaterade referensen) och försöker förutspå seriens utgång borde det kunna bli lite intressant. Jag tar lite hjälp av två stycken statistiska mått: PDO och Corsi. PDO är skottprocent plus räddningsprocent. Dessa två siffror borde tillsammans bli 100% i snitt för alla lag när säsongen är slut. Corsi är skottdifferensen och speglar hur mycket avslut som ett lag skapar jämfört med hur mycket de får emot sig.

Utöver det kan man titta på ett antal faktorer till, som till exempel Corsi i skottsektorn, men vi försöker hålla detta relativt simpelt nu.

Nedan finner ni tabellen med nuvarande placeringar, deras inspelade poäng, gjorda mål, insläppta mål, PDO samt Corsi för hela laget.

Om det finns två lag som just nu har en lite för bra placering är det Färjestad och lite Luleå. Dessa två lag kan vi nog räkna kallt med att de kommer att tappa mark. Nu har Färjestad redan plockat ihop en massa poäng och kommer troligen ligga kvar i alla fall topp-6, men Luleå får nog räkna med play-in som bäst. De ligger mitt i ett getingbo och presterar lite i överkant just nu.

Speciellt med tanke på att HV71, Frölunda och Linköping bara väntar på att deras spel ska lossna och puckarna ska börja trilla in. Det är nog inte orimligt att anta att Örebro och Luleå kommer att sluta väldigt nära varandra i tabellen. Örebro har haft bra flyt med pucken, men det lär sluta med play-in som bäst och i värsta fall ingenmansland.

Brynäs är kanske trots mörkret det lag som har bäst potential att jobba sig över strecket för att slippa kval. Troligen kommer de att göra det tillsammans med Mora, medan Karlskrona och Rögle får kvala nedåt. Baserat på dessa siffror. Med tanke på att Mora förstärkt sin backlinje och övriga lag inte gjort något direkt stort för att förändra deras lagbyggen känns det rimligt att anta att Mora kan klara sig undan kvalet.

Med det sagt kan vi kolla på hur tipsen har stämt om vi samkör mot vår metarapport från försäsongen:

Det råder inget snack om att det finns två lag som verkligen sticker ut negativt: Brynäs och Frölunda, men medan Brynäs nog får finna sig att slåss i botten är Frölunda på gång och kommer nog klättra en del. Förstaplatsen känns dock långt ifrån självklar.

Färjestad och Djurgården får ses som de positiva överraskningarna, medan Luleå sticker ut lite just nu, men där kan vi nog räkna med ett litet tapp.

Överlag får vi nog säga att tipsen varit ganska bra. Två lag har underpresterat kraftigt och två lag överraskar. Ett lag är ännu sämre man trott, Rögle, men i det stora hela är det inte många placeringar som tipparna varit fel ute med de flesta lag.

Av alla tips vi samlade in är det ingen som har mer än tre exakta rätt. Om vi tillåter att man får missa +/-1 plats är det två stycken som har 6 ”rätt”. Det är med andra ord inte helt enkelt det här med att tipsa tabellen.

Vi får återkomma igen senare under säsongen med vidare undersökningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *