SHL sminkar om grisen, VD Lindgren får sparken

SHL sminkar om grisen, VD Lindgren får sparken

Jag kan inte tänka mig att det är någon SHL-klubb som ser tillbaka över Jörgen Lindgrens tid vid rodret och känner någon större besvikelse. Under de sju och ett halvt år han suttit vid makten har han gjort samtliga klubbar väldigt mycket rikare, eller i alla fall gett dem stora möjligheter att bli det. Alla har väl inte förvaltat de miljoner, som han lyckats få mediabolag och sponsorer att skjuta in i SHL lika bra, men de har haft förutsättningar i alla fall.

Samtidigt har han varit precis det ansikte utåt som han skulle vara. SHL-klubbarna har kunnat ta minst sagt egoistiska beslut och sedan bara gömt sig bakom sin frontfigur. Nu hade han säkerligen bra betalt för att vara VD för SHL och han tog emot smutsen som kom från alla håll och gav precis så vaga och avvisande svar som han skulle. Jörgen Lindgren gjorde sitt jobb och han gjorde det faktiskt bra.

Att detta sedan inte var i supportrarnas intressen måste man ändå ha lite åtanke när man ska försöka utvärdera hans år vid posten. Klubbarna tog sina beslut och verkade i skuggan. De fick förvånansvärt lite direkt kritik eller rent ut sagt skit för sitt agerande. Kanske för att Lindgren fanns där som åskledare och drog till sig allt det där obekväma och jobbiga så att klubbarna slapp hantera det.

Det är inte första gången det skanderas ”SHL – HOCKEYMÖRDARE” runtom på arenorna i Sverige, men nu har säsongen knappt börjat och publiken är redan irriterad och sviker mer än vanligt på sina ställen. När SHL:s ordförande sedan säger följande till Mittmedia:

– Vi gör det för att vi upplever en varumärkeskris och vi måste återskapa vårt förtroende och vi måste visa transparens, säger Anders Källström till Mittmedia

Då menar han så klart SHL i första hand för klubbarnas varumärken har nog inte tagit överdrivet mycket stryk. De gömmer sig bakom SHL och kommenterar inte mycket alls kring de rykten och spekulationer om att göra det ännu svårare att avancera till SHL. Det är ju det de haft SHL och Jörgen Lindgren till. Varför svärta ned sina egna varumärken när de betalar en massa pengar för att någon annan ska agera smutsmagnet?

Han följer upp med:

– Vårt ansvar är att svensk hockey och vår publik skall känna att SHL präglas av tillit, transparens och förtroende.

Jag hyser mina tvivel att dessa varit ledord under Lindgrens tid. Jag tror inte vi kan klandra honom för att det inte varit mer öppet. Han har jobbat efter de direktiv han fått från klubbarna.

Jag är extremt skeptisk till att sparka Jörgen Lindgren kommer förändra någonting. Förändringen måste komma från klubbarna och deras beslut måste bli mer i linje med det som supportrarna efterfrågar. Arenakraven är nog de mest uppenbara, men även kassakraven sticker nog i ögonen på många. Utan att det faktiskt sker en förändring hos SHL-klubbarna, i deras tankegångar och de krav de vill ställa så kommer detta inte ge oss supportrar någonting.

Jag är helt för att man ska hylla bra beslut, även hos företag eller organisationer man inte gillar. Jag hyllade till exempel beslutet att göra om domarorganisationen helt, men detta är något helt annat. De hade lika gärna kunna byta logotyp och det hade betytt lika mycket om de faktiskt inte visar konkret att detta är ett första steg emot något nytt.

Hur mycket jag än skulle vilja att Bofors får kvala nedåt nästa år igen ska de ha precis samma rätt som alla andra klubbar; Leksand, AIK, Västerås, Almtuna och alla andra, att kunna ta sig till SHL genom egna medel och där det sportsliga ska vara det avgörande. En liten ort likt Karlskoga har kanske inte så mycket som lockar många människor, men om de spöar ett SHL-lag i ett kval uppåt då ska även de spela i SHL. Punkt.

Om inte SHL som organisation kan ställa sig bakom ett sådant beslut utan fortsättningsvis vill kunna skicka tillbaka lag som de anser har för få sittplatser i arenan då har de verkligen bara sminkat om grisen, målat om fasaden, bytt ut VD:n utan att kolla på de riktiga problemen. Jag vet väldigt lite om Michael Marchal, men han verkar gjort ett gott jobb i Växjö. Nu är han dock bara för stunden så det finns liten anledning att sätta sig in i honom just nu. Han kanske bli ”permanent” senare, men det troliga är att man rekryterar någon annan.

Med det sagt så får vi väl ändå hoppas att det faktiskt är ett första steg mot ett SHL som supportrarna också gillar, inte bara klubbarna, och på så vis borde även varumärket SHL stärkas. Jag tror ingen vill höra ramsan ”SHL – HOCKEYMÖRDARE” i arenorna. Supportrar vill garanterat hellre spendera tiden med att stötta sitt lag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *