Statistik: Levererar förstakedjan?

Statistik: Levererar förstakedjan?

Under onsdagens Hockeylabbet gick man in på Örebro rätt ordentligt, men det verkar vara en specifik siffra som en del hängt upp sig på: Örebros förstalina hade näst lägst förväntade mål (xG%) i SHL. Det verkar man trott betyder att Örebros förstalina är dålig. Det är inte riktigt så siffran fungerar och här känner jag kanske att Hockeylabbet misslyckades lite med att verkligen förklara vad det innebar även om de pratade lite om det när de visade tabellen.

Först och främst: Förväntade mål är en bra siffra för att försöka förutsäga framtida målproduktion, men det finns lite olika snarlika sätt att beräkna den och det har kommit nya modeller med några års mellanrum under senaste decenniet. Den ena mer detaljerad än den andra. Det de alla har gemensamt dock är att man tar stor hänsyn till kvalitén på avsluten.

Vinkel och avstånd till målet har helt enkelt betydelse för om man lyckas göra mål, men även vilken typ av skott det är, om du har klubben in eller ut från målet, om det är en retur, etc. Detta borde vara självklart egentligen, men för att kunna beräkna det måste man också ha riktigt bra data som också innehåller alla dessa parametrar. Man brukar också utgå från Fenwick istället för Corsi, vilket innebär att blockerade skott inte tas med i beräkningarna.

Det gör att Förväntade mål brukar därför ses som en bättre indikation på framtida produktion än Corsi och därmed en bra siffra för dem att använda i Hockeylabbet. Det innebär inte att Örebros förstalina är nästan sämst i SHL överlag.

För att komma till lite av min poäng att Örebros förstalina faktiskt producerar har jag gjort tabellen nedan. Den visar produktionen för lagens tre poängbästa forwards, totalpoängen för lagets alla spelare och andelen som de tre bästa står för. Detta är i alla spelformer. Den styrker det som Hockeylabbet sa, och det är att Örebro är inte beroende av sin topplina, men förstalinan producerar fortfarande bra med poäng.

Lag 3 BestP TotalP Andel
Malmö 39 108 36,11%
Oskarshamn 27 78 34,62%
Linköping 35 103 33,98%
Skellefteå 38 113 33,63%
Brynäs 29 90 32,22%
Färjestad 55 174 31,61%
Frölunda 51 163 31,29%
Växjö 35 116 30,17%
Örebro 42 142 29,58%
Rögle 35 124 28,23%
Djurgården 32 119 26,89%
Leksand 28 105 26,67%
Luleå 29 117 24,79%
HV71 32 140 22,86%

Örebros förstalina har producerat tredje flest poäng enligt tabellen ovan. Om den är tredje bäst kan man diskutera så klart, men det är bara två lag (Färjestad, Frölunda) som har tre spelare som producerat fler poäng tillsammans. Det är också bara två lag som producerat fler poäng totalt inom laget (Färjestad, Frölunda), men dessa är då också runt 2% mer beroende av sina toppspelare än Örebro.

Tittar man då just på hur lagen är beroende av sina toppkedjor för poängproduktionen sticker lagen på nedre halvan ut i toppen, medan lag som ligger längre upp i tabellen ligger i botten eller mitten av tabellen, vilket helt enkelt tyder på att de har ett bättre djup med produktion från flera kedjor. Knappast något konstigt eller förvånande, men en bekräftelse på att det är så.

Med det sagt vill jag bara ha sagt att Ryan Stoa, Mathias Bromé och Sakari Salminen levererar i sina roller, men Örebro har ett djup som är få lag förunnade. Visst hade det varit roligt om Bromé skulle göra 60 poäng, Stoa dunkade in 30 puckar och Salminen levererade 50 assist, men någonstans måste vi ändå förankra det hela i verkligheten och jämföra med vad som händer på isen hos andra lag, och då står sig Örebros förstalina fortsatt väldigt bra i produktionen.

Så vad fan, le lite. Livet leker ju. Örebro är tvåa i SHL, med bara sämre målskillnad, och allting pekar på slutspel till våren. Börja planera in vårledigheten istället så du inte missar några matcher under slutspelet. Schemat är släppt nämligen: Så spelas SM-slutspelet 2020.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *