Sverige slår rekord i antal NHL-spelare, igen

Sverige slår rekord i antal NHL-spelare, igen

Sverige har inte bara en av världens bästa nationella ligor, vi är även riktigt duktiga på att exportera spelare till ligor världen över. Svenska klasspelare finns i alla bättre ligor såsom KHL, NLA och NHL inte minst. Sverige hade det tidigare rekordet för flest europeiska spelare i NHL med 78 från 2014. Man slog inte bara det, man slog det rejält under den gångna säsongen.

Medan NLA och KHL begränsar antalet utländska spelare har inte NHL några sådana begränsningar. Under den föregående säsongen spelade nämligen hela 88 svenska spelare i NHL. Det är 8,8 procent av alla spelare. Kanada dominerar med 49,2 procent av alla spelare i NHL (490 stycken), men den siffran verkar dala sakta. USA är näst bäst med 24,3 procent och 241 spelare.

Av övriga europeiska nationer kommer inget land upp i ens hälften av vad Sverige gör. Ryssland är näst bäst med 41 spelare med Finland och Tjeckien hack i häl med 39 spelare var. Andra länder värda att nämna är Schweiz med 15 spelare, Tyskland med 9 och Danmark med 7 spelare. Norge har två spelare i NHL.

Slovakien som varit en stark hockeynation, men störts av stora interna stridigheter i förbundet där spelare, inklusive bröderna Hudacek, bojkottat landslaget på grund av detta, är nere på 12 NHL-spelare nu. Det är en tredjedel jämfört med strax över 10 år sedan. Utvecklingen av nya talanger har varit svag och det återspeglas utan vidare i antalet spelare som lyckas slå sig in i världens bästa hockeyliga.

Svensk ishockey mår bra och även om vi just kanske inte har lika många ”generationsspelare” likt Peter Forsberg, Nicklas Lidström eller Mats Sundin, finns det flertalet spelare på väg fram som mycket väl kan komma att bli det. Spelare som John Klingberg, Hampus Lindholm, Adam Larsson, Filip Forsberg och många fler har alla möjligheter att bli riktigt stora namn i historien. Sedan finns det så klart mängder med redan etablerade och stora namn som är nyckelspelare i sina klubbar.

Örebro representeras främst av Carl Gunnarsson i St Louis Blues, men även Gabriel Carlsson som blev draftad #29 av Columbus Blue Jackets förra draften. Carlsson spelade de senare ungdomsåren i Linköping.

2 svar på ”Sverige slår rekord i antal NHL-spelare, igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *